Ovo se neće dopasti Putinu: Borelj želi da se zamrznuta sredstva Rusije iskoriste za kupovinu oružja Ukrajini

EU bi iskoristila onaj deo sredstava na kojima trenutno zarađuje

19.03.2024. 13:30
  • Podeli:
ruski rublji_PIXABAY-1667916763554.webp Foto: Pixabay

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da će predložiti članicama Unije da se 90 odsto zarade od zamrznutih ruskih sredstava u Evropi upotrebi za kupovinu oružja za Ukrajinu preko Evropskog mirovnog fonda.

On je novinarima u Briselu rekao da će predložiti da se preostalih 10 odsto prebaci u budžet EU, kako bi se ta sredstva iskoristila za jačanje kapaciteta ukrajinske namenske industrije.

Borelj je naveo da će predlog članicama izneti sutra, uoči dvodnevnog samita lidera EU u Briselu koji počinje u četvrtak, 21. marta.

Šef diplomatije EU predlaže da se ne iskorišćavaju sama sredstva, već profit od sredstava koja su u Evropi.

Borelj je istakao da bi godišnji prihod mogao biti oko tri milijarde evra.

"Konkretan predlog biće iznesen sutra. Na članicama EU je da se saglase", dodao je Borelj. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()