Papa Franja: Nadam se da ću poslati mirovne izaslanike u Kijev i Moskvu

Predsednici Rusije i Ukrajine su se složila da se sastanu sa papinim izaslanicima, saopšteno je iz Vatikana bez navođenja izvora i detalja

18.05.2023. 17:51
  • Podeli:
Papa Franja Tanjug Andrew Medichin-644bc25c41cf2.webp Foto: Tanjug/Andrew Medichini

Papa Franja se nada da će poslati lične mirovne izaslanike kod ukrajinskog i ruskog predsednika kako bi pokušali da posreduju u prekidu rata, objavljeno je na sajtu specijalizovanom za vesti iz Vatikana.

Navodi se da je to bila misija o kojoj je papa govorio, kada se prošlog meseca vraćao iz Mađarske, prenosi Rojters. Prema veb stranici, plan je da kardinal Mateo Zupi iz Bolonje ode u Kijev na razgovore sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

S druge strane, šef vatikanskog odeljenja za istočne crkve nadbiskup Klaudio Gudžeroti trebalo bi da ode u Moskvu da se sastane sa predsednikom Vladimirom Putinom.

Vraćajući se sa putovanja u Mađarsku 30. aprila papa je prokomentarisao uključenost Vatikana u misiju okončanja rata.

"Misija je u toku, ali još nije javna, a kada bude, otkriću je", rekao je on novinarima. Međutim, kako se napominje, oba predsednika su se složila da se sastanu sa papinim izaslanicima, bez navođenja izvora i detalja.

Zelenski se sastao sa papom Franjom u Vatikanu prošle subote, ali u komentarima nakon odbacio je mogućnost papskog posredovanja.

"Uz sve poštovanje prema Njegovoj Svetosti, nisu nam potrebni posrednici, već pravedan mir, jer Putin samo ubija, pa nemamo potrebu za posredovanje sa njim", rekao je Zelenski.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()