Papa Franja upoznao zatvorenice tokom posete Veneciji: Iskoristite šansu za moralni preporod

Neke od zatvorenica radile su kao turistički vodiči ili su poslužile kao inspiracija umetnicima

28.04.2024. 12:48
  • Podeli:
papa franja se upoznao sa zatvorenicama u veneciji, venecija, 28 april 2024 - profimedia-662e1d3a0090c.webp Foto: Profimedia

Papa Franja je danas posetio postavku Vatikana na Bijenalu u Veneciji pod nazivom ''Kroz moje oči'', koja je smeštena u ženskom zatvoru Đudeka, gde se potom sreo sa zatvorenicama.

Ova postavka sadrži kreacije devet savremenih umetnika koji su na projektu sarađivali sa zatvorenicama, a izbor da paviljon Vatikana bude smešten u zatvor ističe papine pozive društvu da se pomogne siromašnima i zanemarenima, uključujući i zatvorsku populaciju, prenosi Rojters.

Neke od zatvorenica radile su kao turistički vodiči ili su poslužile kao inspiracija umetnicima.

Papa se sa zatvorenicama sreo pojedinačno i pozvao ih je da svoje vreme u zatvoru iskoriste kao šansu za ''moralni i materijalni preporod“, dok su neke od njih plakale.

''Paradoksalno, boravak u zatvoru može označiti početak nečeg novog, kroz ponovno otkrivanje neslućene lepote u nama i drugima, što je simbolizovano umetničkim događajem čiji ste domaćin i projektom kojem aktivno doprinosite“, poručio je papa tokom posete Đudeki.

On se potom susreo sa umetnicima Bijenala u zatvorskoj kapeli, ukrašenoj instalacijom brazilske vizuelne umetnice Sonje Gomes, sa objektima koji vise sa plafona i simbolično privlače pogled gledaoca na gore. 

Papa je pozvao umetnike da prihvate temu ovogodišnjeg Bijenala - ''Stranci svuda“, kako bi pokazali solidarnost sa onima na marginama društva.

''Umetnost ima status ’grada utočišta‘, grada koji ne služi režimu nasilja i diskriminacije kako bi stvorio oblike ljudske pripadnosti sposobne da prepoznaju, uključujući, zaštite i prihvate svakoga“, rekao je on.

Vatikanska izložba pretvorila je zatvor Đudeka, nekadašnji samostan za bivše prostitutke, u jednu od atrakcija ovogodišnjeg Bijenala, ali posetioci moraju unapred da rezervišu i prođu bezbednosnu proveru. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()