Pet tačaka i tri aneksa: Zelenski predstavio mirovni plan pobede

Ukrajina je do sada svoj plan pobede predstavila liderima SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije i Francuske.

16.10.2024. 12:53
  • Podeli:
zelenski_tanjug-1663743739341.webp Foto: Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predstavio je danas u Parlamentu te zemlje mirovni plan pobede u pet tačaka i tri aneksa koji će pomoći, kako je rekao, da se dobije rat sa Rusijom, koji počeo u februaru 2022. godine. 

Zelenski je tokom svog govora rekao da se prve četiri tačke odnose na ratno vreme, dok se poslednja odnosi na vreme nakon završetka rata, "kako bi se sprečila druga invazija", preneo je Unian.

Prva tačka pod nazivom "Geopolitika", predlaže da se Ukrajini pošalje poziv u NATO. 

"Pozivanje Ukrajine u NATO može da predstavlja istinski fundamentalni mir, jer je članstvo u NATO-u stvar budućnosti, a ne sadašnjosti, a i (predsednik Rusije Vladimir) Putin mora da vidi da su njegove geopolitičke kalkulacije na gubitku", rekao je Zelenski.

Sledeća tačka se tiče "Odbrane" i u njoj je sadržan precizan spisak vojnog naoružanja koje je neophodno za podršku ukrajinskim snagama. 

Zelenski je naveo da su rezultati Kurške operacije pokazali da Rusija ne poseduje dovoljnu snagu da se odupre napadima Oružanih snaga Ukrajine.

Prema rečima predsednika treća tačka je "strateško odvraćanje" i ona ima tajni aneks, koji je prenet na SAD i lidere nekih evropskih država.

Ukrajina predlaže da se na njenom tlu postavi sveobuhvatni strateški paket odvraćanja koji će biti dovoljan da zaštiti Ukrajinu od bilo kakve vojne pretnje iz Rusije.

"Kada Rusija zna da će biti odgovora, bira pregovore i stabilan suživot čak i sa strateškim protivnicima", rekao je predsednik.

Tajni aneks sadrži i četvrta tačka pod nazivom "Ekonomija" biće dostupni samo određenim partnerima. 

Ukrajina ima koncentrisane prirodne resurse, uključujući kritične metale vredne trilione dolara, a to su, posebno, uranijum, titanijum, litijum, grafit i drugi strateški vredni resursi koji će ojačati ili Rusiju i njene saveznike ili Ukrajinu i demokratski svet, istakao je Zelenski.

Poslednja tačka - "Bezbednost", odnosi se na posleratno doba i predlaže da se određeni kontingenti oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, koji su stacionirani u Evropi, zamene vojnicima Oružanih snaga Ukrajine, kako bi se ojačala odbrana čitavog NATO-a.

Ukrajina je do sada svoj plan pobede predstavila liderima SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije i Francuske. 

U očekivanju povratnih informacija od svojih partnera, Zelenski je istakao važnost ovog plana za budućnost Ukrajine.

Unian je ranije preneo da će Zelenski predstaviti plan pobede na samitu Evropske unije, koji će  biti održan od 17. do 18. oktobra. 

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj napomenuo je da Ukrajina treba da nastavi da se jača i politički i vojno kako bi primorala Putina da sedne za pregovarački sto pod prihvatljivim uslovima.

Pored toga, Ukrajina čeka konkretne "povratne informacije" od partnera o svom planu pobede.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()