Pobeda proruskog političara: Bivši premijer Fico odneo pobedu na izborima u Slovačkoj

U predizbornoj kampanji dominiralo je pitanje vojne pomoći Ukrajini.

01.10.2023. 09:38
  • Podeli:
Robert Fico reuters-651921ab18477.webp Foto: Reuters

Bivši slovački premijer, levičar Robert Fico pobedio je na jučerašnjim parlamentarnim izborima svog rivala iz stranke Progresivna Slovačka, ali je, na osnovu izbornih rezultata, jasno da će morati da pridobije saveznike da bi formirao sledeću vladu Slovačke, prenosi Rojters.

Ficova partija SMER SSD je na subotnjim izborima osvojila najveći broj glasova - 23,37 odsto u 98 odsto glasačkih jedinica, sledi liberalna Progresivna Slovačka (PS) sa 16,86 odsto glasova i HLAS (Glas) partija koja je na trećem mestu sa 15,03 odsto osvojenih glasova, a čija saradnja bi mogla da postane veoma značajna za formiranje buduće vlade.

Bivši Ficov kolega i levičarski lider HLAS-a Peter Pelegrini potvrdio je da ima otvorene opcije za buduće koalicije.

U predizbornoj kampanji dominiralo je pitanje vojne pomoći Ukrajini. 

U trenutku kada EU nastoji da sačuva jedinstvo u otporu ruskoj invaziji na Ukrajinu, nova slovačka vlada sa Ficom na čelu i njegovom strankom SMER-SSD pridružila bi se Mađarskoj koja narušava evropski konsenzus o podršci Ukrajini, navodi Rojters.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()