Počinje rekonstrukcija Ukrajine: Evropska komisija iznela ambiciozan plan

Cilj je da Ukrajina uskladi svoje napore za obnovu sa politikom evropskog zelenog dogovora i novim ekološkim zakonodavstvom.

16.02.2023. 14:37
  • Podeli:
ukrajina harkov reuters-63df7073da23a.webp Foto: Reuters

Evropska komisija počinje svoje aktivnosti na rekonstrukciji Ukrajine, a evropski komesar za životnu sredinu Virginijus Sinkevičijus danas i sutra boraviće u Kijevu kako bi razgovarao o tome, ali i o inicijativi Feniks.

"Inicijativa Feniks podstiče rad na rekonstrukciji ukrajinskih gradova. Kao prvi korak, povezaće ukrajinske gradove sa gradovima EU kako bi razmenili iskustva na u klimatskoj neutralnosti, energetskoj efikasnosti i niskom uticaju na životnu sredinu", saopštila je EK. 

Sinkevičijus je rekao da je rat u Ukrajini izazvao ogromnu ljudsku patnju i naneo nepopravljivu štetu prirodi, kao i da je ključno da se pomogne u obnavljanju ukrajinskih regiona, ali izemljišta, voda i šuma koje su "temelj prosperiteta zemlje". 

Komesar će se sastati sa ministrima i gradonačelnicima kako bi detaljnije razgovarali o specifičnim potrebama i podršci koju Komisija može da pruži za pripremu ukrajinskih gradova za fazu rekonstrukcije. 

Cilj je da Ukrajina uskladi svoje napore za obnovu sa politikom evropskog zelenog dogovora i novim ekološkim zakonodavstvom.

Inicijativa "Feniks" je kreativna i interdisciplinarna inicijativa Evropske komisije iz 2020 godine, koja povezuje evropski zeleni dogovor sa životnim prostorom i inicijative koje povezuju održivost, estetiku i inkluzivnost.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()