Pokušaj ubistva Donalda Trampa: Amerika tone u haos, borba demokrata i republikanaca postala krvava

Više izvora iz bezbednosnih službi reklo je za CNN da je osoba koja je pucala na mitingu "neutralisana"

14.07.2024. 02:37
  • Podeli:
donald tramp, pokušaj ubistva donalda trampa - 13 jul 2024 - foto Reuters (4)-66931d0faad1d.webp Foto: Reuters

Bivši američki predsednik Donald Tramp izveden je sa bine na predizbornom mitigu u gradu Batler u saveznoj državi Pensilvaniji, pošto je pao na zemlju kada su se začuli zvuci nalik na pucnje i krici. Agenti Tajne službe pomogli su Trampu da ustane i hitno ga izveli sa bine, a pošto je ustao, na Trampovom licu mogla se videti krv, prenosi CNN.

Republikanski kandidat na predstojećim predsedničkim izborima je izlazeći sa bine uzvikivao ka gomili sa podignutom pesnicom: "Fight"! (borba, ili borite se, u prevodu). Prethodno su se na skupu čuli zvuci nalik pucnjima, a neki od prisutnih su zavrištali u panici. Još nije poznato šta je izazvalo incident, a miting je prekinut.

Osoba za koju se sumnja da je pucala na republikanskog kandidata na predsedničkim izborima u SAD Donalda Trampa na mitingu u Pensilvaniji je ubijena, a u incidentu je poginula i  jedna osoba iz publike, rekao je danas za AP okružni tužilac Okruga Batler. Kako je naveo, osim dvoje smrtno stradalih, jedna osoba je u kritičnom stanju.

Istovremeno, više izvora iz bezbednosnih službi reklo je za CNN da je osoba koja je pucala na mitingu "neutralisana". Izvori iz Trampove kampanje prethodno su saopštili da je bivši predsednik "dobro" nakon što je izveden sa bine na mitingu u Batleru u Pensilvaniji pošto su odjeknuli zvuci za koje se pretpostavlja da su bili pucnji. 

Tajna služba je u saopštenju navela da je "bivši predsednik bezbedan".   

Tramp kao bivši predsednik ima, po federalnom zakonu, doživotnu zaštitu tajne službe. Kao republikanski kandidat na izborima u novembru, koji je često u javnosti, ima i dodatne mere obezbeđenja, piše AP. Bela kuća je saopštila da je američki predsednik Džo Bajden obavešten o incidentu.

Foto: Reuters

Sve ovo se dešava u situaciji kada kognitivno slabo sposobni predsednik Džozef Bajden ne zna šta radi i šta govori i kada ga članovi njegove Demokratske partije sve češće pozivaju da odustane od nove borbe za predsednika (u novembru ove godine), istovremeno plašeći slabo politički obrazovane i izrazito medijima podložne Amerikance, nazivajući Trampa egzistencijalnom pretnjom za američku demokratiju.

U takvoj atmosferi političke neizvesnosti, izazvane i decenijskim pokušajima da SAD bude dominantna svetska sila - pri tome ne prezajući od ubijanja dece, žena i staraca na svim kontinentima - što je polako počelo da smeta osvešćenim ljudima u Americi, dogodio se i ovaj pokušaj ubistva bivšeg predsednika SAD, koji za vreme svog boravka u Beloj kući (2016-2020) nije pokrenuo nijedan rat, što izrazito smeta Demokratskoj partiji i američoj vojnoj industriji, koja se uvek zalaže da na vlasti bude partija koja pokreće vojne okršaje i prodaju američkog oružja i municije, kako bi iznova kreirala nove sukobe širom planete.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()