Poljska će poslati tenkove Ukrajini, ali EU mora da odreši kesu

Poljska će tražiti kompezaciju od EU za slanje tenkova ukrajini

24.01.2023. 13:47
  • Podeli:
tenkovi_leopard  reuters-63cad8068042b.webp Foto: Reuters

Poljska će od Evropske unije tražiti kompenzaciju za tenkove Leopard 2 koje namerava da pošalje kao pomoć Ukrajini, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravijecki.

Poljska će tražiti kompezaciju od EU

''Apliciraćemo za nadoknadu troškova Evropskoj uniji, to će biti još jedan test dobre volje'', rekao je Moravjecki.

Kako navodi Rojters, on je izrazio nadu da će Nemačka brzo dati odgovor na zahtev Varšave da Poljska pošalje tenkove u Ukrajinu, ali pored toga što nije precizirao kada će biti upućen ovaj zahtev, naveo je da Poljska formira koaliciju država spremnih da pošalju nemačke tenkove.

Nemačka je danas dobila zvaničan zahtev Poljske za ponovni izvoz tenkova "leopard" u Ukrajinu, saopštio je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak.

''Nemci odugovlače, izbegavaju odgovor. Ponašaju se na način koji je teško razumljiv'', ocenio je Moravijecki.

12 zemalja pristalo da prebaci oko 100 nemačkih tenkova

Konačna odluka o tome da li će Nemačka poslati tenkove leopard u Ukrajinu ili će dozvoliti drugim zemljama, doneće konsenzusom vlada u Berlinu, saopštio je  visoki zvaničnik u ministarstvu spoljnih poslova Tobias Lindner.

„Verujem da vam je dobro poznat stav moje ministarke u ovoj debati“, dodao je on, misleći na izjavu ministarke spoljnih poslova Analene Berbok koja je u nedelju saopštila da Nemačka neće stajati na putu drugim zemljama da pošalju Kijevu tenkove Leopard.

Dvanaest zemalja pristalo je da prebaci oko 100 nemačkih tenkova Leopard u Ukrajinu ako nemačka vlada to dozvolu, prenosi agencija RIA Novosti pozivajući se na američke medije.

Prema rečima neimenovanog visokog ukrajinskog zvaničnika, odgovarajući sporazumi su postignuti na sastanku kontakt grupe za podršku Ukrajini zemalja NATO-a i njihovih saveznika, koji je održan prošle nedelje u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, prenela je američka televizija ABC.

Podsetimo, Nemačka je pod pritiskom zapadnih saveznika da isporuči tenkove "leopard" Ukrajini ali do toga još uvek nije došlo. I dok se Nemačka pravda da čeka dogovor sa saveznicima, Austrija se već oglasila da zadržava neutralnost i da od isporuke naoružanja Ukrajini nema ništa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()