Pomak nakon 47 dana rata: Izrael i Hamas dogovorili prekid vatre radi razmene dela talaca

Katar je bio posrednik dogovora i tamošnje vlasti objavile su jutros da je napravljen značajan napredak u postizanju rešenja za sukob u Pojasu Gaze

22.11.2023. 08:43
  • Podeli:
Tan2023-11-2017214539_6 izrael rat AP PhotoOhad Zwigenberg-655db0f4edd08.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

U toku je četrdeset sedmi dan sukoba izraelske vojske i Hamasa i postignut je sporazum o četvorodnevnom prekidu vatre u Gazi radi oslobađanja pedeset talaca Hamasa, odnosno 150 Palestinaca koje Izrael drži u zatvorima. 

Katar je bio posrednik dogovora i tamošnje vlasti objavile su jutros da je napravljen značajan napredak u postizanju rešenja za sukob u Pojasu Gaze, prvi od početka rata pre više od mesec i po dana. Dogovoreno je da Hamas oslobodi pedeset izraelskih talaca, žena i dece, koje su oteli 7. oktobra.

Primirje će trajati najmanje četiri dana, a Izrael je saopštio da će za svakih narednih deset talaca koje Hamas oslobodi biti produženo za jedan dan.

Nije precizirano kada primirje stupa na snagu, ali katarski posrednici kažu da će to biti objavljeno u naredna 24 sata. Izrael poručuje i da to ne znači da je rat okončan jer se oni neće zaustaviti dok i poslednji talac ne bude na slobodi.

Hamas poručuje da će pedeset talaca biti razmenjeno za 150 palestinskih žena i dece koji se nalaze u izraelskim zatvorima. Palestinski predsednik Mahmud Abas pozdravio je postizanje humanitarnog sporazuma između Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze, i pozvao na postizanje šireg rešenja koje će imati "međunarodni legitimitet“.

Foto: Anadolija

Katar, koji je bio medijator ovog dogovora, saopštava da će u Pojas Gaze ući više kamiona sa humanitarnom pomoći, gorivom i medicinskom opremom.

Sjedinjene Američke Države i Egipat su takođe bili uključeni u pregovore o zaustavljanju oružanih borbi i oslobađanju oko 240 talaca koje drže Hamas i drugi militantne frakcije u Gazi. Oslobađanje talaca počeće otprilike 24 sata nakon što dogovor odobre sve strane, rekao je danas visoki zvaničnik Bele kuće koji je pod uslovom anonimnosti razgovarao o ovim pitanjima.

U međuvremenu predsednik SAD Džozef Bajden u utorak je pozdravio dogovor Izraela i Hamasa i oslobađanje zarobljenih talaca. Bela kuća poručila je da neće podržati proširenje izraelskih vojnih akcija na jug Pojasa Gaze, ukoliko ne postoji konkretan plan kojim se štite civili. 

Evropska unija saopštila je da nema dokaza da pomoć koja se šalje Palestincima ide Hamasu.

Spisak 300 Palestinaca

Izrael je objavio spisak 300 Palestinaca koji bi mogli biti pušteni na slobodu, u skladu sa dogovorom između Izraela i Hamasa. Lista, objavljena na veb stranici izraelskog ministarstva pravde, uključuje imena, godine i krivična dela onih koji ispunjavaju uslove za puštanje na slobodu, prenosi Bi-Bi-Si.

Na jutrošnjem glasanju bez presedana, izraelska vlada je odobrila sporazum kojim se obezbeđuje oslobađanje oko 50 talaca koje je Hamas oteo tokom terorističkog napada 7. oktobra. U saopštenju vlade u kojem se objavljuju rezultati glasanja nije precizirano kako su ministri glasali, ali uprkos ranijem protivljenju sporazumu, krajnje desničarska partija Verski cionizam glasala je "za", a protiv su glasali samo članovi ultranacionalističke frakcije Otzma Iehudita ministra za nacionalnu bezbednost Itamara Ben Gvira, preneo je ranije danas dnevnik Tajms of Izrael.

Nisu svi detalji sporazuma zvanično objavljeni u javnosti, ali je neimenovani zvaničnik izraelske vlade na brifingu za novinare rekao da se očekuje da će u okviru sporazuma biti pušteno na slobodu 50 izraelskih državljana, uglavnom žena i dece, u grupama od 12-13 ljudi dnevno.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()