Porast antisemitizma: Vlasti širom Evrope pojačavaju mere zaštite jevrejske zajednice

Centralni savet Jevreja u Nemačkoj saopštio je da su u bliskom kontaktu sa vlastima i da se pojačavaju policijske mere u jevrejskim institucijama širom zemlje.

09.10.2023. 15:17
  • Podeli:
Tan2023-10-0815473004_6 izrael napad hamas rat palestina izrael Roberto Pfeildpa via AP (2)-65230fd7f08a0.webp Foto: Tanjug/Roberto Pfeil/dpa via AP

Vlasti šitom Evrope pojačavaju svoje bezbednosne mere, nakon što su jevrejske grupe upozorile da su iznenadni napadi Hamasa od vikenda doveli do porasta antisemitske retorike na Internetu, preneo je danas Gardijan.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen pozvao je regionalne zvaničnike širom zemlje da hitno uspostave pojačano obezbeđenje u sinagogama i jevrejskim školama, kao i da se vojnici iz francuske Operacije Sentinel, to jest specijalne snage koje patroliraju ulicama i štite ključne lokacije, rasporede kako bi se stvorilo ''vidljivo i sistematsko'' bezbednosno prisustvo.

Policija u Berlinu saopštila je da je ''podnela tužbe'' nakon što su primili obaveštenja da pojedinci ''koji slave napade na Izrael dele peciva'' duž glavnih ulica tog grada, a ubrzo nakon toga, državni kancelar Olaf Šolc saopštio je da vlada ''neće prihvatiti da se gnusni napadi na Izrael proslavljaju na našim ulicama''.

Centralni savet Jevreja u Nemačkoj saopštio je da su u bliskom kontaktu sa vlastima i da se pojačavaju policijske mere u jevrejskim institucijama širom zemlje.

Londonska Metrpoloiten policija saopštila je da je pojačala patrole u delovima grada usred ''brojnih incidenata, uključujući one koji su objavljeni na društvenim medijima, u vezi sa tekućim sukobom u Izraelu i na granici sa Gazom''.

Policija je takođe saopštila da povećan  broj patrola ima za cilj da obezbedi ''vidljivo prisustvo i sigurnost u našim zajednicama''.

Španski list La Razon preneo je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova uvelo "neophodne mere" za zaštitu jevrejske zajednice u zemlji.

U Italiji, Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je naredilo da se pojača nadzor širom zemlje.

Poslednjih godina institucije i nevladine organizacije upozoravaju da je antisemitizam u porastu u Evropi i pozivaju vlasti da učine više da zaustave taj trend.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()