Poruka posle 89. rođendana: Veoma važno oglašavanje Dalaj Lame

Imenovanje naslednika Dalaj Lame postaje sve važnije pitanje za Tibetance

06.07.2024. 23:30
  • Podeli:
Tan2024-06-1907511593_5 dalaj lama AP PhotoAshwini Bhatia-6689230ab6f29.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Ashwini Bhatia

Dalaj Lama je saopštio danas iz SAD da se oporavlja od operacije kolena i da se oseća "fizički dobro", odbacujući glasine o lošem zdravstvenom stanju nakon proslavljenog 89. rođendana.

"Nedavno sam imao operaciju kolena koja mi je zadala neke probleme. Međutim, oporavljam se i sada nemam nikakvih problema. Možda postoje ljudi koji pokušavaju da vas zbune u vezi sa mojim zdravljem, ali ne verujte takvim dezinformacijama", poručio je duhovni vođa tibetanskih budista u svojoj video poruci, prenosi Rojters.

Harizmatična figura koja je internacionalno popularizovala budizam, Dalaj Lama je osvojio Nobelovu nagradu za mir 1989. godine zbog angažovanja na "tibetanskom pitanju u egzilu".

U Indiju je pobegao 1959. godine, devet godina nakon što je Kina uputila svoje trupe na Himalaje 1950. godine tvrdeći da oslobađa tibetanske "kmetove".

Imenovanje naslednika Dalaj Lame postaje sve važnije pitanje za Tibetance koji se bore za više autonomije u okviru Kine ili za potpunu nezavisnost.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()