Posledice sukoba Izraela i Hamasa: Amerikanci zabrinuti zbog nasilja nad Jevrejima u SAD

Postoji i velika razlika kada je u pitanju zabrinutosti zbog nasilja nad američkim muslimanima

09.12.2023. 16:17
  • Podeli:
menora u majamiju, dec 2023 - AP Photo Rebecca Blackwell Tanjug-6574845c07311.webp Foto: AP Photo/Rebecca Blackwell/Tanjug

U analizi američkog nestranačkog Centra Pju iz Vašingtona potvrđeno je da su ispitanici - članovi ili simpatizeri dve najveće američke političke stranke, zabrinuti zbog nasilja nad Jevrejima u SAD od izbijanja sukoba između Izraela i Hamasa.

Međutim, postoji velika razlika kada je u pitanju zabrinutosti zbog nasilja nad američkim muslimanima.

Kako se rat između Hamasa i Izraela nastavlja i ne nazire mu se kraj, daleko više Amerikanaca (65 odsto) smatra da Hamas snosi veliku odgovornost za trenutni sukob, dok 35 odsto ispitanika smatra da odgovornost snosi izraelska vlada.

Mnogo manje ispitanih misli da palestinski narod (20 odsto) ili izraelski narod (13 odsto) snose najveću odgovornost za rat.

Većina republikanaca i nezavisnih republikanaca, njih 73 odsto i oko 62 odsto demokrata smatra da Hamas ima veliku odgovornost za sukob.

Ali demokrate, njih 50 odsto imaju više nego dvostruko veće šanse od republikanaca (21 odsto) da najveću odgovornost za rat pripišu izraelskoj vladi.

Otprilike polovina odraslih od 18 do 29 godina, njih 46 odsto kaže da Hamas ima veliku odgovornost za rat, dok oko 60 odsto ljudi u starijim starosnim grupama deli to mišljenje.

Skoro identični udeo demokrata od oko 49 odsto i oko 48 odsto republikanaca kažu da su izuzetno ili veoma zabrinuti zbog mogućnosti povećanja nasilja nad Jevrejima u Americi, a demokrate češće nego republikanci izražavaju zabrinutost i zbog povećanog nasilja nad američkim muslimanima.

Otprilike polovina demokrata - njih 53 odsto, izražava veliku ili izuzetnu zabrinutost zbog mogućnosti da će se nasilje nad muslimanima u SAD povećati, u poređenju sa 22 odsto među republikanacima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()