Posrnula novogradnja u Nemačkoj: Sve manje porudžbina, stanove nema ko da kupuje

Na otkazivanje porudžbina se žali 21,5 odsto kompanija

11.12.2023. 14:56
  • Podeli:
MInhen pixabay-1669450590458.webp Foto: Pixabay

Tamni oblaci su se nadvili nad nemačkom stanogradnjom, pošto se u novembru osmi put zaredom povećao broj kompanija koje se žale na nedostatak porudžbina, objavio je danas Institut za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

U novembru se 49,1 odsto anketiranih firmi požalilo na manjak narudžbina, što je za 0,4 odsto više nego u oktobru, objavljeno je na sajtu IFO.

Na otkazivanje porudžbina se žali 21,5 odsto kompanija.

"Firme koje se bave stanogradnjom gube veliki broj klijenata. Visoki troškovi izgradnje i trenutne kamatne stope bacaju mnoge građevinare u očaj. Mnogi projekti se pod ovim uslovima jednostavno ne isplate i moraju da se odlože ili otkažu", prokomentarisao je šef istraživanja IFO Klaus Volrabe. 

Na finansijske probleme se žali 11,1 odsto anketiranih kompanija, za 1,2 odsto više nego u oktobru.  

Indeks koji meri očekivanja nemačkih frmi u stanogradnji je u novembru pao na minus 54,6 poena, što je najmanje od 1991. godine kada je IFO započeo ovo istraživanje.

"U ovom trenutku nema izgleda za poboljšanje situacije", zaključio je Volrabe.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()