Potvrđeno: Belorusija oborio ukrajinsku raketu, ukrajinski ambasador pozvan na razgovor

'Zahtevamo od Ukrajine da sprovede detaljnu istragu o svim okolnostima raketnog lansiranja, da se odgovorni izvedu pred pravdu i da se preduzmu adekvatne mere da se spreče ovakvi incidenti'

29.12.2022. 18:28
  • Podeli:
Raketa_S-300_ukrajinska raketa_obaranje rakete_Belorusija_Foto Reutres (3)-63add4f4a0fd9.webp Foto: Reuters

Protivvazdušna odbrana Belorusije oborila je ukrajinsku raketu S-300, a delovi oborenog projektila pronađeni u blizini sela Gorbaha u beloruskoj Brestskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Belorusije.

"Danas oko 10 časova po lokalnom vremu PVO je gađala vazdušno-desantni cilj. Delovi oborene rakete pronađeni su u blizini sela Gorbaha u Brestskoj oblasti. Proverom je utvrđeno da fragmenti pripadaju vođenoj raketi S-300, lansiranoj sa teritorije Ukrajine", navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi agencija Belta.

Beloruska agencija objavila je fotografije i video zapise na kojima su, kako navodi, delovi rakete S-300 koji se nalaze na praznom poljoprivrednom polju. Ministarstvo odbrane nije pružilo nikakve informacije o eventualnim žrtvama ili šteti i dodalo je da će detaljnije informacije dati u bliskoj budućnosti.

Vojni komesar Brestske oblasti Oleg Konovalov oglasio se video porukom koju je na društvenim mrežama objavila Belta, rekavši da lokalni stanovnici nemaju apsolutno o čemu da brinu i naveo da se "nažalost, takve stvari dešavaju".

Belorusija je pozvala ukrajinskog ambasadora na razgovor nakon što je ukrajinski projektil oboren iznad beloruske teritorije.  

"Zahtevamo od Ukrajine da sprovede detaljnu istragu o svim okolnostima raketnog lansiranja, da se odgovorni izvedu pred pravdu i da se preduzmu adekvatne mere da se spreče ovakvi incidenti. Ovo je moglo da dovede do katastrofalnih posledica za sve", rekao je portparol ministarstva Anatolij Glaz, preneo je Rojters.

Ranije danas, agencija Belta izvestila je da je raketa ukrajinskog sistema S-300 pala između 10 i 11 časova po lokalnom vremenu na teritoriju Belorusije.

Kako je navela agencija u izveštaju, o incidentu je odmah obavešten predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, a prema njegovom nalogu, tim zaposlenih u Istražnom komitetu i Ministarstvu odbrane radi na utvrđivanju uzroka pada rakete.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()