Pravoslavni hrišćani prisustvovali ceremoniji praznika Svete svetlosti u Jerusalimu

Ceremonija kulminira kada jerusalimski grčki pravoslavni patrijarh izlazi iz zapečaćenog praznog groba sa upaljenom svećom, čime se najavljuje Vaskrs

15.04.2023. 15:41
  • Podeli:
Hram Vaskrsenja Hristovog_crkva Svetog Groba_Uskrs_pravoslavni vernici_Foto Reuters (1)-643ab490a0f63.webp Foto: Reuters

Hiljade palestinskih pravoslavnih hrišćana i hodočasnika iz celog sveta prisustvovali su ceremoniji proslave praznika Svete svetlosti, u Starom gradu u Jerusalimu, uz pojačano prisustvo izraelske policije.

Proslava koja simbolizuje Isusovo vaskrsenje svake godine privlači hiljade vernika u crkvu Groba Gospodnjeg, gde se pretpostavlja da je Isus sahranjen.

Ceremonija kulminira kada jerusalimski grčki pravoslavni patrijarh izlazi iz zapečaćenog praznog groba sa upaljenom svećom, čime se najavljuje Vaskrs.

Izraelska policija je ove godine značajno ograničila pristup događaju, iz bezbednosnih razloga, preneo je Rojters.

Za razliku od prethodnih godina, kada bilo čak 10.000 vernika u  crkvi, ove godine biće dozvoljeno samo prisustvo njih 1.800 unutra i još 1.200 napolju.

Dodatni kontrolni punktovi policije oko Starog grada takođe će ograničiti pristup prostoru oko crkve.

Iz crkave je rečeno da neće poštovati policijska ograničenja, navodeći da je reč o akcijama u okviru dugotrajnih nastojanja da se istisne lokalna hrišćanska zajednica.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()