Pregovori sa Hamasom u toku: Poznato koje dve zemlje radi na oslobađanju izraelskih talaca

Prethodno je američki predsednik Bajden rekao da je dogovor o oslobađanju talaca "blizu"

21.11.2023. 21:49
  • Podeli:
hamas, upad u izrael - 7 okt 2023 - foto AP Photo Ali Mahmud Tanjug-654f2d19be2c7.webp Foto: AP Photo/Ali Mahmud/Tanjug

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da šef Nacionalne obaveštajne organizacije (MIT) i ministar spoljnih poslova Hakan Fidan rade sa Katarom na oslobađanju talaca koje drži Hamas.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa alžirskim kolegom Abdelmadžidom Tebuneom, Erdogan je istakao važnost uspostavljanja nezavisne palestinske države za trajni mir u regionu. 

„Turska se nada da će što pre postići pozitivne rezultate u razmeni talaca“, rekao je predsednik i dodao da je u stalnoj komunikaciji po tom pitanju, prenosi Dejli sabah.

Erdogan je istakao da je prioritet Turske trajni prekid vatre i nesmetana dostava humanitarne pomoći u Gazi. 

On je rekao da su izraelski napadi na bolnice, bogomolje i objekte u Gazi kolektivno kažnjavanje nevinih civila i da predstavljaju ratne zločine.

"Uspostavljanje palestinske države sa glavnim gradom u istočnom Jerusalimu na osnovu granica iz 1967. je sada neizbežno. U tom pogledu, nastavićemo da činimo sve što je u našoj moći", naglasio je on.

Napominjući da je sa Tebuneom razgovarao o humanitarnoj krizi u Palestini, Erdogan je istakao da je Alžir među zemljama koje pružaju najsnažniju i najiskreniju podršku ''palestinskoj stvari''.

„Spremni smo da delujemo kao garanti, zajedno sa zemljama u regionu, u sprovođenju pravednog mira koji su dogovorili Izrael i Palestina", istakao je Erdogan.

Alžirski i turski lider potpisali su nekoliko bilateralnih sporazuma, uključujući ugovor sa Sonatrach-om o snabdevanju gasom.

Erdogan i Tebune su predsedavali drugim Savetom za saradnju na visokom nivou Turske i Alžira.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()