Pregovori vise o koncu: Hamas optužuje Netanijahua zbog dodavanja novih uslova u predlog o primirju

Najnoviji pregovori vode se oko predloga o primirju koji je predsednik SAD Džozef Bajden izneo u maju

29.07.2024. 17:15
  • Podeli:
izrael, hamas, zastava zastave izraela izraelska - shutterstock-66372c9240507.webp Foto: Profimedia

Hamas je danas optužio izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da sprečava primirje u Gazi time što je dodao nove uslove i zahteve u vezi predloga o prekidu vatre koji su podržale SAD.

Hamas je naveo da je dobio najnoviji odgovor Izraela nakon razgovora u Rimu u kojima su učestvovali predstavnici Izraela, SAD, Egipta i Katara, javio je Rojters. 

"Jasno je iz onoga što su izneli posrednici u razgovorima da se Netanijahu vratio svojoj strategiji izbegavanja postizanja dogovora time što je postavio nove uslove i zahteve", naveo je Hamas u saopštenju.

Ovaj islamistički pokret optužio je Netanijahua za udaljavanje od predloga koji su prvobitno izneli posrednici, a koji se već bazirao na "izraelskom dokumentu".

Vašington, koji sponzoriše pregovore, u više navrata je najavio da je sporazum postignut. Najnoviji pregovori vode se oko predloga o primirju koji je predsednik SAD Džozef Bajden izneo u maju. 

Hamas želi da se sporazumom okonča rat u Gazi, dok Netanijahu navodi da će se rat završiti tek onda kada Hamas bude poražen.

Posrednici u pregovorima, Katar i Egipat, uz podršku SAD, više puta su ponovili da vrata za dodatne razgovore ostaju otvorena, pri čemu su i Izrael i Hamas izrazili spremnost da učestvuju u njima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()