Preživeli iz masovne pucnjave u školi u Teksasu traže 27 milijardi dolara odštete

Preživeli pucnjave u školi u Uvaldeu u Teksasu tuže policiju jer je neprimereno reagovala na napadača.

05.12.2022. 16:40
  • Podeli:
uvalde-pucnjava-policija-reuters.jpg

Šef policije školskog okruga Uvalde dao je ostavku na dužnost u Gradskom veću nekoliko nedelja nakon što je položio zakletvu nakon optužbi da je pogrešio u svom odgovoru na masovnu pucnjavu u osnovnoj školi Rob u kojoj je ubijeno 19 učenika i dvoje učitelja.

Preživeli u pucnjavi u školi koja je odnela 21 život u Uvaldeu u Teksasu traže milijarde jer je lokalni tužilac tužen zbog sakrivanja informacija u istrazi unutrašnjih poslova o policijskim propustima.

Preživeli pucnjavu u školi u Uvaldeu u Teksasu tuže policiju jer je neprimereno reagovala na napadača.

Zaposleni u školi i rodbina učenika koji su bili prisutni kada je 19 dece i 2 učitelja ubio naoružani muškarac u Osnovnoj školi Rob kažu da državna i lokalna policija 24. maja nisu sledile propisani protokol jer im je trebalo više od sat vremena da se suoče s 18-godišnjim napadačem Salvadorom Ramosom,

Do danas ostaju pitanja o tome koliko bi još dece moglo biti spašeno da je policija delovala ranije.

U tužbi, koja je podnesena saveznom sudu, traži se 27 milijardi dolara odštete za te "emocionalne ili psihičke štete kao rezultat ponašanja i propusta optuženika tog datuma".

Policija tužila okružnu tužiteljku

Samo nekoliko dana kasnije, grad Uvalde tužio je Kristinu Mičel, lokalnu okružnu tužiteljku, optuživši je za sakrivanje informacija od unutrašnje kontrole i kočenje nezavisne istrage o potencijalnom neodgovornom postupanju policije u odgovoru na pucnjavu.

Prema gradu, istraga unutrašnjih poslova o neuspešnoj policijskoj reakciji je u toku, "ali je značajno ograničena širinom  dokaza koji su dostupni".

U saopštenju se navodi da je tužiteljka blokirala mogućnost grada da dobije ključne informacije koje bi im služile da procene postupke svojih službenika.

Do sada su dva službenika dobila otkaz zbog svojih postupaka – ili nepostupanja – na dan pucnjave. 

Prošli mesec je poručnik Mariano Pargas, koji je u to vreme bio vršilac dužnosti šefa policije Uvaldea, dao ostavku samo nekoliko dana pre nego što se očekivalo da će mu gradsko veće uručiti otkaz.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()