Preživeo atentat, školovan u Iranu: Hezbolah dobio novog vođu eltine jedinice

Bivši komandant Ibrahim Akila poginuo je u vazdušnom napadu na Bejrut

22.09.2024. 15:36
  • Podeli:
Tan2024-09-1914011712_0 hezbolah AP PhotoHussein Malla-66ee7b7fe2952.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Ali Reda Abas imenovan je novim zapovednikom Hezbolahove jedinice Radvan nakon smrti bivšeg komandanta Ibrahima Akila u izraelskom vazdušnom napadu na Dahieh u Bejrutu, kako je u subotu saošito Al-Hadat, libanski list povezan s Hezbolahom.

Abas, 60, rođen je u Barišu, u južnom Libanu, i preživeo je pokušaj atentata 1990-ih dok je blisko sarađivao s Akilom, ističući njegovu dugogodišnju uključenost u Hezbolah. Imao je razne vojne dužnosti i prepoznat je kao ključni operativni oficir unutar južne komande Hezbolaha, što ga označava kao dro treće generacije organizacije.

Abas navodno poseduje univerzitetsku diplomu i naprednu vojnu obuku u Iranu, često se pojavljujući u medijima pokrivenog lica kada se raspravlja o vojnim operacijama Hezbolaha.

Abasov novoimenovani pomoćnik je Ali Mussa Dakduk koji je ranije bio optužen za otmicu i ubistvo pet američkih vojnika tokom incidenta 2007. u Karbali u Iraku, ali ga je irački sud oslobodio 2012., dozvoljavajući mu da se vrati u Liban.

Godine 2019. navodno je osnovao jedinicu Hezbolaha s ciljem sprovođenja operacija protiv Izraela sa sirijske Golanske visoravni i veruje se da je stvorio promatračke tačke za praćenje izraelskih aktivnosti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()