Pritisak na EU raste: Posle žita, traži se nova zabrana uvoza iz Ukrajine

Poljska i Mađarska tokom vikenda uvele su zabrane uvoza pojedinih žitarica iz Ukrajine

20.04.2023. 15:18
  • Podeli:
evropska-europska-komisija-eu-brisel-brussels-fotopa-imagespixsell-1666874509540.webp Foto: Pixsell

Poljski ministar poljoprivrede Robert Telus izjavio je danas da, pored žitarica, EU treba da privremeno zabrani i uvoz ukrajinskog mleka, živine, meda i drugih prehrambenih proizvoda.

Evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis se u sredu sastao sa ministrima iz Poljske, Bugarske, Mađarske, Rumunije i Slovačke, prenosi Rojters.

Evropska unija pripremila je 100 miliona evra naknade za poljoprivrednike u zemljama koje se graniče sa Ukrajinom i planira da uvede ograničenja na uvoz ukrajinskih žitarica, saopšteno je iz Evropske komisije.

Kako je prenela britanska agencija, pritisak na EU da reši pitanje pada cena zbog uvoza jeftinijih ukrajinskih žitarica na teritoriji celog bloka, porastao je nakon što su Poljska i Mađarska tokom vikenda uvele zabrane uvoza pojedinih žitarica iz Ukrajine, a i druge zemlje istočne Evrope preduzimaju slične mere.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()