Pritiskali Nemačku pa sami odustali: Gde je zapelo sa slanjem tenkova Ukrajini?

Nakon što je izvršen veliki pritisak na Nemačku, većina zemalja koja je obećala slanje tenkova za sada to i ne čini.

16.02.2023. 17:23
  • Podeli:
tenkovi_leopard  reuters-63cad8068042b.webp Foto: Reuters

Iako je Nemačka pristala da šalje tenkove Leopard 2 Ukrajini, planovi za što hitniju isporuku ipak idu sporo, rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Na marginama sastanka međunarodne kontakt grupe za isporuku naoružanja Ukrajini, Pistorijus je dodao da se dodatni tenkovi Leopard 2A6 sada ne pominju te da će Nemačka poslati 14 tenkova a da je do sada samo još Portugal najavio slanje tri takva tenka.

Kada je reč o tenku Leopard 2A4 iz Poljske, možda će, prema rečima Pistorijusa, biti problema sa njihovom spremnošću za upotrebu.  

Pistorijus je dodao i da ima malo razumevanja za zemlje koje su prvo vršile veliki pritisak na Nemačku da šalje tenkove u Ukrajinu, a sada kada je došlo na redu isporučivanje svi se povlače, prenosi dpa.

Ostaje otvoreno, dodao je, i pitanje kako osigurati dovoljno municije i rezervnih delova za tenkove.

"To ne može da uradi Savezna Republika Nemačka, to mogu samo koncerni za proizvodnju vojne opreme," rekao je Pistorijus.

Nemačka vlada je 25. januara navela da je cilj da se za Ukrajinu obezbede dva tenkovska bataljona sa Leopradima. Jedan bataljon u Ukrajini po pravilu ima 31 tenk. 

Nemačka se obavezala da kao prvi korak sama pošalje 14. Ostale je trebalo da obezbede zemlje partneri.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()