Procureli osetljivi poverljivi podataci, Pentagon procenjuje štetu

U jednom od dokumenata, sa oznakom 'poverljivo' se navodi da će ukrajinski PVO sistem S-300 biti iscrpljen do 2. maja u slučaju ovakvog intenziteta korišćenja

10.04.2023. 09:31
  • Podeli:
Pentagon_Foto Profimedia-641f90c5efd39.webp Foto: Pentagon

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država pokrenulo je međuagencijsku akciju radi procene uticaja koji bi procureli obaveštajni dokumenti mogli da imaju na američku nacionalnu bezbednost i na njene saveznike, dok traga za izvorom koji je dokumenta načinio javnim.

"Ministarstvo odbrane nastavlja da vrši pregled i procenjuje verodostojnost fotografisanih dokumenata koji kruže društvenim mrežama, a deluju da sadrže osetljive i vrlo poverljive podatke", navelo je ministarstvo u saopštenju, preneo je Gardijan.

Pentagon je ovo pitanje prosledio i Ministarstvu pravde, koje je pokrenulo kriminalnu istragu, navodi Rojters.

U jednom od dokumenata, sa oznakom "poverljivo" se navodi da će ukrajinski PVO sistem S-300 biti iscrpljen do 2. maja u slučaju ovakvog intenziteta korišćenja.

Poverljivi podaci bi mogli da budu od velike koristi ruskoj vojsci, a Ukrajina je u petak saopštila da su se predsednik Volodimir Zelenski i bezbednosni zvaničnici odmah sastali da razomtre načine kako da se spreči šteta od curenja.

Dokumenta su se prvi put pojavila prošlog meseca, na društvenim mrežama, počev od Discorda do 4chana.

Neka dokumenta su objavljena na mrežama prošle nedelje, a o njihovom postojanju prvi je pisao u petak Njujork tajms.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()