Propali pregovori Univerziteta Kolumbija i studenata oko protesta zbog Gaze, preti se suspenzijama

Demonstranti su obećali da će nastaviti s protestima dok univerzitet ne ispuni njihova tri zahteva

29.04.2024. 18:32
  • Podeli:
protest studenata zbog rata u gazi, Univerzitet Kolumbija, njujork - 29 april 2024 -  profimedia-662fcaaba1d5a.webp Foto: Profimedia

Pregovori između uprave Univerziteta Kolumbija u Njujorku i studenata koji dve nedelje protestuju protiv rata u Gazi su propali, a institucija je postavila ultimatim demonstrantima da se raziđu u toku dana ili da se suoče sa suspenzijom.

U obaveštenju koje je univerzitet poslao demonstrantima se navodi da će, ako se svojevoljno raziđu do 14 časova po lokalnom vremenu i potpišu obrazac kojim se obavezuju da će se pridržavati univerzitetske politike do juna 2025, moći da završe semestar.

U suprotnom, navodi se u pismu, oni će biti suspendovani do završetka istrage, prenosi AP. Prema uslovima navedenim u pismu, studenti koji napuste šatore na kampusu biće na disciplinskom testu do juna 2025. godine.

Studenti protiv kojih je već pokrenut disciplinski posupak ili koji se suočavaju sa optužbama za diskriminaciju i uznemiravanje zbog svojih akcija na protestu, ne ispunjavaju uslove za ponudu univerziteta.

Studenti sada razmatraju naredne korake, rekao je Mahmud Kalil, jedan od lidera studenata.

Pre pretnje suspenzijom, predsednica Univerziteta Nemat Minuš Šafik takođe je saopštila da su pregovori propali, a da je institucija je pozvala demonstrante da se svojevoljno raziđu.

Ona je u saopštenju navela da organizatori i akademski rukovodioci nisu uspeli da postignu dogovor o šatorima na kampusu, za koje administracija tvrdi da krši pravila univerziteta.

Šafik je naglasila da Kolumbija neće obustaviti investiranje u svrhu podrške izraelskoj vojsci, što je ključni zahtev studenata, ali je škola ponudila da uloži u zdravstvo i obrazovanje u Gazi i poveća transparentnost direktnih investicija, prenosi Rojters.

Demonstranti su obećali da će nastaviti s protestima dok univerzitet ne ispuni tri zahteva koji uključuju obustavu investiranja, transparentnost finansija Kolumbije i amnestiju za studente i nastavno osoblje protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak zbog učešća na protestima.

Šafik se suočila s kritikama studenata, nastavnika i šire javnosti zbog pristustva policije na kampusu, što je rezultiralo hapšenjem više od 100 demonstranata.

Tokom vikenda, policija je u američkim kampusima uhapsila više od 200 studenata, a oni su poručili da neće odustati od protesta i da ih podržavaju profesori.

Studenti širom SAD pozivaju na okončanje onoga za šta tvrde da je genocid nad palestinskim narodom u Gazi, a takođe pozivaju univerzitete da prekinu finansijske veze sa Izraelom i kompanijama koje omogućavaju operaciju Izraela u Pojasu Gaze.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()