Prvi put krajnja desnica na visokoj poziciji: AfD odneo pobedu na lokalnim izborima u Nemačkoj

Prvi put da kandidat krajnje desničarske stranke zauzme visoku lokalnu funkciju u Nemačkoj

26.06.2023. 11:12
  • Podeli:
Nemačka_zastava_Bundestag_parlament_Foto Piaxabay-6401dcba70c8b.webp Foto: Piaxabay

Predstavnik nemačke stranke krajnje desnice Alternative za Nemačku (AFD) Robert Seselman izabran je za upravnika Zoneberga u saveznoj oblasti Tiringije, što je prvi put da kandidat krajnje desničarske stranke zauzme visoku lokalnu funkciju u Nemačkoj.

Kako prenosi Euraktiv, Seselman je osvojio 52,8 odsto glasova na izborima održanim u nedelju, iako su se sve ostale stranke u trci, uključujući socijaldemokrate, zelene i levicu, udružile da podrže njegovog protivnika, kandidata konzervativne Demohrišćanske stranke (CDU).

Prema pojedinim nedavnim anketama, AFD je prema popularnosti pretekla Socijaldemokratsku stranku (SDP) kancelara Olafa Šolca, i prema popularnosti izbila na drugo mesto, odmah iza konzervativaca.

Euraktiv navodi da pobeda AFD u Zonebergu verovatno neće biti jedina u istočnoj Nemačkoj, jer popularnost te stranke raste u regionima bivšeg DDR-a, a činjenica da vodi u anketama, prema rečima kancelara Šolca, može da ugrozi privredni rast u regionu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()