Prvi put posle dve godine: Šolc želi da pozove Putina

Navodno se razmatra telefonski poziv uoči sastanka G20 u Brazilu u novembru.

01.10.2024. 12:52
  • Podeli:
šolc putin profimedia-0679013830-6389ec163dbc5.webp Foto: Profimedia

Nemački kancelar Olaf Šolc želi preko telefona da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom prvi put posle skoro dve godine, objavio je danas nemački list Cajt, pozivajući se na izvore iz vlade.

Navodno se razmatra telefonski poziv uoči sastanka G20 u Brazilu u novembru. Međutim, iz Berlina još nije stigao zahtev za razgovor, naveo je list.

Ukoliko taj razgovor uspe, Šolc će biti prvi šef vlade iz zemalja koje najviše podržavaju Ukrajinu, koji će imati direktan kontakt sa Putinom.

Poslednji telefonski razgovor između Šolca i Putina obavljen je u decembru 2022. 

Američki predsednik Džo Bajden, francuski predsednik Emanuel Makron i bivši britanski premijer Boris Džonson takođe su poslednji put direktno razgovarali sa Putinom 2022. godine.

Sredinom oktobra u Nemačkoj će biti održani pregovori o daljoj podršci Ukrajini uz učešće predsednika Džoa Bajdena i drugih svetskih lidera.

SAD i Nemačka najveći su dobavljači oružja Ukrajini.

Prošle nedelje, sastanak ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i Šolca održan je na marginama Generalne skupštine UN iza zatvorenih vrata bez prevodilaca.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()