Putin i Đinping posle sastanka: Moskva podržava politiku "jedne Kine"

On je dodao da su pokušaji stvaranja "jednopolarnog sveta" neprihvatljivi za većinu zemalja

15.09.2022. 14:25
  • Podeli:
Putin_Li_Tanjug.jpg Foto: Alexandr Demyanchuk/ Sputnik/ Kremlin Pool Photo via AP/Tanjug

Ruski predsednik Vladimir Putin preneo je danas kineskom predsedniku Si Ðinpingu da Moskva podržava politiku "jedne Kine" i da ceni uravnotežen stav Pekinga po pitanju Ukrajine.

Putin je tokom sastanka sa Sijem na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Samarkandu u Uzbekistanu rekao da se Rusija protivi "provokacijama SAD" u Tajvanskom moreuzu, prenosi Rojters.

On je dodao da su pokušaji stvaranja "jednopolarnog sveta" neprihvatljivi za većinu zemalja, dodaje TAS S.

"Pokušaji stvaranja jednopolarnog sveta poprimili su apsolutno ružne obrise. Oni su apsolutno neprihvatljivi za ogromnu većinu država u svetu", rekao je Putin.

Putin je, kako navodi Sputnjik, istakao da Rusija osuđuje "provokacije SAD i njihovih satelita" u Tajvanskom moreuzu i da se čvrsto pridržava principa "jedne Kine".

On je ocenio da je sada potrebno da se obezbedi jačanje ŠOS kao platforme za konstruktivnu saradnju.

Ovo je prvi sastanak Putina i Sija od kako je Rusija pokrenula "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini u februaru ove godine.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()