Putin naložio vladi da obezbedi rast ruskog BDP-a iznad svetskog proseka do 2030.

U dokumentu se pominje povećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda za najmanje 1,5 puta do 2030. godine u odnosu na pomenuti period od pre četiri godine

07.05.2024. 19:46
  • Podeli:
vladimir putin rusija reuters-663a24a45198a.webp Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin postavio je danas vladi zadatak da do 2030. godine obezbedi uslove za stopu rasta ruskog BDP-a iznad svetskog proseka, što je navedeno u ukazima kojima su postavljeni dugoročni ciljevi nacionalnog razvoja,  preneo je TASS.

U tim dokumentima, kojima se definiše postizanje nacionalne strategije "Održiva i dinamična ekonomija" do 2030. i 2036. godine, navodi se da treba dostići četvrto mesto u svetu po bruto-domaćem proizvodu.

TASS ističe i to da su među proklamovanim ciljevima održavanje makroekonomske stabilnosti i smanjenje nivoa strukturne nezaposlenosti.

Ruski predsednik postavio je i zadatak da do 2030. godine bude povećan obim poljoprivredne proizvodnje za najmanje 25 odsto u odnosu na 2021. godinu.

U dokumentu se pominje povećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda za najmanje 1,5 puta do 2030. godine u odnosu na pomenuti period od pre četiri godine.

Putin je naložio i povećanje udela turističke industrije u nacionalnom BDP-u na pet odsto do 2030. godine.

Ruski lider traži da izvoz turističkih usluga do 2030. godine treba da bude povećan tri puta u odnosu na nivo iz 2023. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()