Putin potpisao pripajanje ukrajinskih oblasti Rusiji

U Kremlju se održava ceremonija potpisivanja sporazuma o stupanju novih teritorija u sastav Ruske Federacije.

30.09.2022. 15:02
  • Podeli:
Vladimir Putin_SPUTNJIK_REUTERS-1664525309615.webp Foto: Sputnjik / Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dokumente o pristupanju četiri nove teritorije u sastav Ruske Federacije.

"Pravo na samoopredeljenje je neotuđivo pravo Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti, koje je potvrđeno i prvim članom Povelje Ujedinjenih nacija", izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na početku svog govora na ceremoniji.

Prema rečima ruskog predsednika, sudbina žitelja DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti je zajednička.

On je tokom obraćanja zamolio zvanice da minutom ćutanja odaju poštu svim žrtvama u Donbasu, preneo je Sputnjik.

Predsednik Rusije je rekao da se nada da će Federalna skupština podržati zakone o ujedinjenju novih teritorija s Ruskom Federacijom.

Putin sinoć priznao nezavisnost Hersonske i Zaporoške oblasti

Putin je kasno sinoć potpisao ukaz kojim se Hersonska i Zaporoška oblast priznaju kao nezavisne teritorije.

Teritorije samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike su, kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, pripojene u granicama iz 2014. godine, odnosno u granicama u kojima je Rusija u februaru ove godine priznala nezavisnost tih teritorija.

Referendumi o ulasku DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije održani su od 23. do 27. septembra.

Kako je podsetio Sputnjik, na osnovu 100 odsto obrađenog materijala u DNR je za ujedinjenje s Rusijom glasalo 99,23 odsto građana, u LNR 98,42 odsto, u Hersonskoj oblasti 87,05 odsto, a u Zaporoškoj oblasti 93,11 odsto.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()