Putin potpisao: Rusija raskinula sporazum sa Ukrajinom o zajedničkom korišćenju Azovskog mora

Sporazum o saradnji u korišćenju Azovskog mora i Kerčkog moreuza potpisan je u Kerču 24. decembra 2003. godine

13.06.2023. 14:30
  • Podeli:
Vladimir Putin Tanjug-648342b0230ce.webp Foto: Tanjug/Ap/Dmitry Astakhov

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o raskidu sporazuma sa Ukrajinom o korišćenju Azovskog mora i Kerčkog moreuza.

Putin je podneo Državnoj dumi nacrt zakona o raskidu sporazuma, potpisanog u Kerču 24. decembra 2003. između Rusije i Ukrajine o saradnji u korišćenju Azovskog mora i Kerčkog moreuza.

Nakon što su Donjecka Narodna Republika, Zaporoška i Hersonka oblasti primljene u sastav Rusije, kardinalno se promenila situacija po pitanju Kerčkog moreuza i Azovskog mora, te sada njihove obale pripadaju samo Rusiji.

"S obzirom na to da je Ukrajina izgubila status obalske države u odnosu na te vodene površine, bilo je neophodno da se raskine sporazum između Rusije i Ukrajine o saradnji u korišćenju Azovskog mora i Kerčkog moreuza", navodi se u dokumentu.

Sporazum o saradnji u korišćenju Azovskog mora i Kerčkog moreuza potpisan je u Kerču 24. decembra 2003. godine.

Dokument je regulisao korišćenje pomenutih vodenih teritorija u ekonomske svrhe, uključujući zajedničke aktivnosti dve zemlje u oblasti plovidbe.

Podrazumevao je saradnju po pitanju ribolova, bezbednosti životne sredine i navigacione i hidrografske podrške.

Podsećamo, Vrhovna rada Ukrajine u februaru ove godine raskinula je sve sporazume o saradnji sa Rusijom u Azovskom moru.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()