Putin potpisao zakon o zabrani LGBT propagande

Donji dom ruskog parlamenta jednoglasno je izglasao produženje zabrane „gej propagande" krajem novembra.

05.12.2022. 15:15
  • Podeli:
LGBT u Rusiji_REUTERS-1669294622455.webp Foto: Reuters

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o zabrani propagande "netradicionalnih" seksualnih odnosa, promene pola i pedofilije, navedeno je u bazi podataka donjeg doma ruskog parlamenta - Državne dume.

Izmene su donete na zakon o informacijama, informacionim tehnologijama i zaštiti informacija i drugim dokumentima, preneo je TASS.

Prema novom zakonu, takva propaganda je potpuno zabranjena na društvenim mrežama, u masovnim medijima, filmovima i reklamama.

Donji dom ruskog parlamenta jednoglasno je izglasao produženje zabrane „gej propagande" krajem novembra.

Prema najnovijoj verziji zakona, svako promovisanje homoseksualizma, između ostalog u knjigama, filmova i na internetu, nezakonito je i zaprećene su oštre kazne.

Zakonom su zabranjeni svi pozitivni prikazi istopolnih odnosa u masovnim medijima ili reklamiranju i smatraju se kao distribucija pornografije, promocija nasilja ili raspirivanje rasnih, etničkih i verskih napetosti.

Biće zabranjeno oglašavanje, knjige i filmovi sa pozitivnim predstavljanjem LGBT osoba, što izaziva zabrinutost kod izdavača koji su upozorili da bi to moglo da utiče na klasike ruske književnosti.

Ovaj potez je pooštravanje zakona usvojenog 2013. kojim se davanje informacija o deci da su LGBT definiše kao krivično delo.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()