Putin proglasio delimičnu mobilizaciju građana: Regrutacija rezervista za rat u Ukrajini

Putinovo obraćanje je posvećeno građanima u samoproglašenim LNR, DNR, kao i onima u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti Ukrajine

21.09.2022. 09:58
  • Podeli:
rusija_mobilizacija_anadolija 1-1663677561043.webp Foto: Anadolija

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je danas u obraćanju naciji da je potpisao ukaz o delimičnoj mobilizaciji, koji stupa odmah na snagu, i da će parlament biti obavešten o merama potrebnim za njeno sprovođenje.

"U cilju zaštite naše otadžbine, njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, osiguranje bezbednosti našeg naroda i naroda na oslobođenim teritorijama, smatram neophodnim da podržim predlog Ministarstva odbrane i Generalštaba o sprovođenju delimične mobilizacije u Ruskoj Federaciji. Reč je o delimičnoj mobilizaciji, odnosno regrutaciji samo onih građana koji su trenutno u rezervnom sastavu, a pre svega onih koji su služili u oružanim snagama i imaju određenu vojnu specijalnost i relevantno iskustvo“, naglasio je Putin, prenosi AP.

On je naglasio da brani ruske teritorije i da Zapad želi da uništi Rusiju, a ovo je inače prva mobilizacija od Drugog svetskog rata.

U televizijskom obraćanju, Putin je izjavio da je njegov cilj da „oslobodi” region Donbasa u istočnoj Ukrajini i da većina ljudi u tom regionu ne želi da se vrati u ono što je nazvao „jaram” Ukrajine, prenosi Rojters.

Putin rekao da će Rusija, kada je ugrožen njen teritorijalni integritet, koristiti sva dostupna sredstva.

"To nije blefiranje", poručio je Putin, prenosi RIA Novosti.

On je rekao da je cilj Zapada da oslabi, podeli i uništi Rusiju.

"Oni koji pokušavaju da ucene Rusiju nuklearnim oružjem treba da znaju da ruža vetrova može da se okrene u njihovom pravcu", poručio je Putin.

Ruski predsednik je rekao da je Zapad prešao svaku granicu, da neodgovorni političari govore o isporukama ofanzivnog naoružanja Ukrajini i da se izvode napadi na Rusiju.

"Imamo oružje modernije od onog koje ima NATO i nećemo oklevati da ga upotrebimo ako naša teritorija bude ugrožena. Ne blefiram", rekao je Putin.

On je naveo je "specijalna vojna operacija" bila neophodna za borbu protiv "nacista u Ukrajini".

Putinovo obraćanje je posvećeno građanima u samoproglašenim LNR, DNR, kao i onima u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti Ukrajine, pod ruskom kontrolom gde je najavljen referendum o pridruživanju Rusiji.

Šojgu: Pozvaćemo 300.000 rezervista

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da se delimična mobilizacija, koju je najavio ruski predsednik Vladimir Putin, odnosi na osobe koje imaju vojno iskustvo i najavio da će biti pozvano 300.000 rezervista.

Šojgu je, obraćajući se javnosti posle Putina, rekao da će oni koji će biti pozvani dobiti vojnu obuku, pre nego što budu raspoređeni.

Nemačka sprema odgovor

Nemački vicekancelar Robert Habek izjavio je da je ovo dalja je eskalacija sukoba u Ukrajini, na koju nemačka vlada razmatra svoj odgovor.

On je rekao da je to "još jedan loš i pogrešan korak Rusije, o čemu ćemo, naravno, politički razgovarati i konsultovati se o tome kako da odgovorimo", prenosi Rojters.
 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()