Putinov lekar uhapšen zbog pronevere: Mozak borbe protiv korone uhvaćen u pokušaju bega

Hteo je da pobegne u Belorusiju sa nikaragvanskim pasošem

10.09.2023. 21:42
  • Podeli:
vladimir-putin-na-sjednici-vijeca-za-sigurnosrt-rusije-reuters.jpg

Putinovog lekara, Viktora Truhina (59), za kojeg se veruje da ima saznanja o Putinovim lekarskim tajnama, uhapsila je FSB nakon što je navodno "imao plan da pobegne iz zemlje", preneli su mediji.

Ruski šef za vakcine i serume Viktor Truhin (59) nestao je pre šest dana, a istovremeno je otpušten sa visokog položaja u visokom državnom institutu zbog optužbi za „prevaru“ nakon što je njegova porodica prijavila njegov nestanak.

Pokušao je da pobegne u Belorusiju

Za njega se kaže da ima unutrašnje znanje o najnovijim ruskim istraživanjima i razvoju u oblasti vakcina, seruma i „bakterijskih preparata“.

Truhina je uhapsila kontraobaveštajna služba FSB Vladimira Putina u pokušaju da pobegne u inostranstvo preko Belorusije, javio je Telegram kanal "Čeka-OGPU".

Bio je dugogodišnji direktor Istraživačkog instituta za vakcine i serume u Sankt Peterburgu.

Pokušao je da napusti Rusku Federaciju i uputi se u Belorusiju i uhapsili su ga službenici ruskog FSB-a, koji su očigledno znali da direktor planira da otputuje u inostranstvo, dodao je kanal.

Posedovao nikaragvanski pasoš


Protiv njega je pokrenut krivični postupak kada je „postalo jasno da Truhin namerava da napusti Rusku Federaciju i da može da ispriča mnogo zanimljivih stvari o ruskim vakcinama i serumima", navodi kanal.

Utvrđeno je da je posedovao nikaragvanski pasoš, navodi se u izveštaju.

Slučaj je iznenada pokrenut protiv njega usredsređen na navodnu isplatu od 4,75 miliona funti jednom južnoameričkom institutu za biotehnologiju, navodi kanal.

Novinski list "Fontanka" javio je da se on nalazi u istražnom zatvoru pod manjom optužbom za proneveru oko 5.000 funti.

Njegov institut na čelu protiv korone


Njegov institut je na čelu sa lekovima za borbu protiv koronavirusa, hepatitisa i polno prenosivih bolesti, i igra vodeću ulogu u izvozu ruskih vakcina, ali ima i druge misteriozne ugovore.

Najveći pojedinačni klijent bila je kompanija u vlasništvu bliskog Putinovog prijatelja Sergeja Čemezova, bivšeg kolege iz KGB-a koji je milijarder na čelu ROSTEC-a, državnog visokotehnološkog odbrambenog konglomerata.

Institut na čijem je čelu Truhin je deo FMBA, ruskog državnog organa zaduženog da obezbedi radijacionu, hemijsku, biološku bezbednost u zemlji i predvodi zdravstvenu zaštitu.

Poslednji put viđen 3. septembra

Truhinova ćerka ga je videla u Moskvi 3. septembra, ali posle toga, prema izveštajima, nije viđen.

Napisao je oproštajno pismo osoblju svog 'jedinstvenog' instituta u kojem je najavio odlazak i rekao da "ova odluka, nažalost, nije njegova".

Njegove aplikacije "WhatsApp" i "Telegram" su nakratko otvorene 5. septembra, ali on nije bio u kontaktu, navodi se u izveštajima.

Nakon što je nestao, otpušten je od strane Federalne medicinsko-biološke agencije (FMBA) zbog navodne prevare velikih razmera.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()