Putinovoj konkurentkinji zabranjeno da se kandiduje na izborima u Rusiji: Duncova diskvalifikovana

Njena platforma obuhvatala je okončanje rata u Ukrajini i oslobađanje političkih zatvorenika

23.12.2023. 14:39
  • Podeli:
jekaterina duncova, 20 dec 2023 - profimedia (3)-65831f27792e2.webp Foto: Profimedia

Bivšoj ruskoj televizijskoj novinarki Jekaterini Duncovoj onemogućeno je da se kandiduje protiv predsednika Rusije Vladimira Putina na predstojećim predsedničkim izborima u martu 2024.

Razlog za ovo ograničenje, prema saopštenju iz njenog izbornog štaba na Telegram kanalu, jesu "greške" u njenoj prijavi za registraciju kandidature.

Ova odluka doneta je svega tri dana nakon što je 40-godišnja Duncova podnela prijavu izbornoj komisiji kako bi bila registrovana kao kandidatkinja, prenosi Rojters.

Njena platforma obuhvatala je okončanje rata u Ukrajini i oslobađanje političkih zatvorenika.

U video-snimku objavljenom na jednom ruskom televizijskom kanalu može se videti sastanak Centralne izborne komisije na kom su svi članovi glasali protiv toga da se Duncova kandiduje.

Predsednica Centralne izborne komisije Ela Pamfilova izjavila je da je već 29 osoba podnelo prijave za kandidaturu na predsedničkim izborima, prema pisanju medija "Parlamentarnaja gazeta".

U Rusiji državljani mogu učestvovati na predsedničkim izborima kao samostalni kandidati ili kao predstavnici političkih stranaka. Međutim, kako bi se prijavili za učešće u izbornom procesu, moraju podneti odgovarajuću dokumentaciju Centralnoj izbornoj komisiji.

Samostalni kandidati takođe moraju obezbediti podršku grupe građana, a isti postupak prošao je i aktuelni predsednik Ruske Federacije. On je predao svoju dokumentaciju kao samostalni kandidat 18. decembra, a već narednog dana Centralna izborna komisija je registrovala grupu koja podržava njegovu kandidaturu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()