Ratovi učinili svoje: Nemci jednu državu smatraju najvećom pretnjom

Ispitanici su mogli da izaberu nekoliko država sa liste od 14, ali i da predlože druge

07.02.2023. 13:42
  • Podeli:
olaf-solc-scholz-fototanjugzoran-zestic-1665236685677.webp Foto: Zoran Žestić/Tanjug

Stanovnici Nemačke u Rusiji sada vide najveću pretnju miru u svetu. Na pitanje koja će zemlja biti najopasnija narednih godina, 82 odsto učesnika jedne ankete je reklo Rusija.

Rusija pretnja broj jedan

Ispitanici su mogli da izaberu nekoliko država sa liste od 14, ali i da predlože druge. Za 60 odsto najveća pretnja je Kina, dok se za Severnu Koreju izjasnilo 52 odsto.

Institut za istraživanje javnog mnjenja Alensbah je u utorak predstavio rezultate Izveštaja o bezbednosti 2023. zajedno sa Centrom za strategiju i visoki menadžment.

Pre rata u Ukrajini, stavovi su bili drugačiji. Na primer, 2021. je samo 32 odsto stanovništva starijeg od 16 godina doživljavalo Rusiju kao najveću pretnju. Tada je Kinu za najopasniju smatralo 46 odsto stanovnika, dok je Severna Koreja bila na vrhu liste sa 58 odsto.

Rezultati pokazuju i da se pogledi na velike sile dosta razlikuju između različitih delova Nemačke. 

Amerikanci pouzdani saveznik

Dok svaki drugi u zapadnoj Nemačkoj smatra SAD pouzdanim saveznikom, u istočnoj Nemačkoj to je slučaj za nešto više od svake četvrte osobe (26 odsto). Rusija se dosta češće smatra pretnjom na zapadu (84 odsto) nego na istoku (73 odsto).

Da li Nemačka treba vojno da priskoči u pomoć drugoj članici NATO ako je neko napadne? Na zapadu zemlje 48 odsto je odgovorilo potvrdno, a na istoku 30. Prema ugovoru NATO, napad na jednu članicu je napad na sve. Prosek za celu državu je 45 odsto.

Od svih ispitanika, 35 odsto je reklo da je bolje da se Nemačka "drži podalje," a svaki peti nije znao šta da kaže.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()