Riši Sunak i zvanično britanski premijer

Novi lider Konzervativne partije je prvi britanski premijer azijatskog porekla i najmlađi predsednik vlade posle više od 200 godina

25.10.2022. 13:10
  • Podeli:
Rishi Sunak_Reuters-1666627351399.webp Foto: Reuters

Riši Sunak je zvanično postao peti premijer Velike Britanije u poslednjih šest godina, posle današnjeg sastanka sa kraljem Čarlsom Trećeg u Bakingemskoj palati, prenosi CNN.

Kao novi lider Konzervativne stranke, Sunak (42) je otišao u Bakingemsku palatu na prvu audijenciju kod kralja Čarsa, gde je formalno zamoljen da formira vladu. Sunak (42) je prvi britanski premijer azijatskog porekla i najmlađi predsednik vlade posle više od 200 godina.

U svom prvom govoru ispred ispred sedišta vlade u Dauning stritu 10, novi premijer je rekao da preuzima vođstvo nad zemljom u trenucima kada se ona suočava sa dubokom ekonomskom krizom, kao i da će prioritet njegove vlade biti ekonomska stabilnost.

"Staviću ekonomsku stabilnost i poverenje na vrh vladine agende, ali to će podrazumevati i teške odluke", izjavio je Sunak, prenosi BBC.

Sunak se zahvalio i bivšim premijerima, svojim prethodnicima Liz Tras i Borisu Džonsonu. Kaže da se divio Trasovoj želji da omogući promene, ali dodaje da su "napravljene neke greške".

"Nije pogrešila iz loših namera, upravo suprotno. Ali svejedno napravila je greške", istakao novi britanski premijer.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()