Rok istekao u avgustu prošle godine: Evropska komisija poslala drugu opomenu Hrvatskoj

Nastoji se da se pomogne preduzećima da ostvare korist od korišćenja iznajmljenih vozila

13.03.2024. 16:09
  • Podeli:
hrvatska eu profimedia-0629762804-1668079097012.webp Foto: Profimedia

Evropska komisija je uputila Hrvatskoj i još nekoliko zemalja članica obrazloženo mišljenje i poziva ih da prenesu u svoje zakonodavstvo pravila EU o korišćenju vozila za putni prevoz tereta koja iznajmljuju bez vozača.

Obrazloženo mišljenje je Evropska komisija uputila Hrvatskoj, Španiji, Kipru i Lukseburku, kao i Poljskoj i Sloveniji jer, kako se navodi, nisu obavestili o nacionalnim merama za prenošenje pravila EU o korišćenju vozila iznajmljenih bez vozača za putni prevoz tereta.

Direktivom o kojoj je reč nastoji se da se pomogne preduzećima da ostvare korist od korišćenja iznajmljenih vozila, na primer tako što se dozvoljava korišćenje vozila iznajmljenih u drugoj državi članici.

Takvom bi mogućnošću, navodi se, preduzećima konkretno olakšalo da zadovolje kratkoročna, sezonska ili privremena razdoblja visoke potražnje ili da zamene neispravna ili oštećena vozila, obezbeđujući pritom usklađenost s potrebnim sigurnosnim zahtevima kao i primerene radne uslove za vozače.

Države članice morale su do 6. avgusta prošle godine da donesu mere za usklađivanje sa zakonodavstvom EU. Stoga je Komisija tim državama članicama odlučila da uputi obrazložena mišljenja, a one imaju dva meseca da odgovore i preduzmu odgovarajuće mere. U protivnom Komisija može uputiti predmet Sudu Evropske unije.

Postupak povrede prava EU ima tri koraka. Prvi je slanje službene opomene, a ako se stvar ne reši tom opomenom, šalje se obrazloženo mišljenje u kojem se traži da se osigura usklađenost sa zakonodavstvom Unije. Ako država članica još uvek ne sarađuje, Komisija može uputiti predmet Sudu Evropske unije. Većina se slučajeva reši pre upućivanja Sudu, prenela je Hina.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()