Rusi ispuštaju akumulaciju iz HE, odbijen ukrajinski napad u anektiranim oblastima

Ukrajinska elektrodistribucija "Ukrenergo" saopštila je danas da je ruska vojska izvela još jedan raketni napad u kojem je ciljala energetska postrojenja na zapadu Ukrajine.

22.10.2022. 14:45
  • Podeli:
ukrajina rat reuters-1666441700404.webp Foto: Reuters

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruske snage odbile napade ukrajinske vojske na istoku, u Luganskoj i Donjeckoj oblasti i u Hersonskoj oblasti, na jugu.

Ministarstvo je navelo da su ruske snage sprečile pokušaj ukrajinske vojske da pređe liniju odbrane u Hersonskoj oblasti, u naseljima Suhanov, Sablukivka i Bezvodne, preneo je Rojters.

Na akumulaciji Kahovka povećan je obim ispuštanja vode kako bi se minimizirala šteta u slučaju uništenja hidroelektrane, rekao je Vladimir Leontjev, načelnik administracije Novokahovskog gradskog okruga Hersonske oblasti.

"Hidroelektrana nastavlja da radi, iako su tri bloka u kvaru. Proteklih nedelju dana povećan je ispuštanje vode tako da u slučaju negativnog razvoja događaja. Nivo vode nizvodno je narastao, sve kapije su otvorene", rekao je Leontijev.

Prema Leontjevu, razmere katastrofe u slučaju uništenja brane hidroelektrane biće izuzetno ozbiljne.

Isključena struja u više ukrajinskih regiona

Ukrajinska elektrodistribucija "Ukrenergo" saopštila je danas da je ruska vojska izvela još jedan raketni napad u kojem je ciljala energetska postrojenja na zapadu Ukrajine.

U poruci objavljenoj na Telegramu, Ukrenergo je "obim štete uporediv ili možda prevazilazi posledice napada na Ukrajinu u periodu između 10. i 12. oktobra", preneo je "Gardijan".

Navodi se da su timovi električara počeli da popravljaju oštećene objekte nakon raketnog napada, ali da su uvedene restrikcije u pojedinim delovima Ukrajine, dok pokušavaju obnove redovnu isporuku struje.

Trenutno, isključenja ima u regionima Kijev, Černihov, Čerkasi, Žitomir, Sumi, Harkov, Poltava, Dnjepropetrovsk, Zaporožje i Kirovohrad.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je 30 odsto trafostanica u zemlji uništeno usled ruskog bombardovanja.

Ukrajinske snage intezivirale su takođe svoje napade pa je najmanje pet civila ranjeno u ukrajinskom granatiranju ruskog grada Šebekina u Belgorodskoj oblasti, saopštio je guverner Vjačeslav Gladkov.

Rusi nastavljaju evakuaciju civila iz Hersona.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()