Rusi masovno daju krv za žrtve terorističkog napada, u Moskvu samo zbog toga doputovao i jedan Irac

Prema poslednjim informacijama ubijeno je najmanje 133 ljudi, dok je njih više od 145 ranjeno

23.03.2024. 14:55
  • Podeli:
moskva, teroristički napad u moskvi, dobrovoljno davanje krvi za žrtve terorisitičkog napada - 23 mart 2024 - profimedia (1)-65fede230237b.webp Foto: Profimedia

Više od 600 ljudi okupilo se danas ispred Centra za transfuziju krvi Gavrilov u Moskvi, među njima i jedan državljanin Irske koji je doputovao u Rusiju samo da bi dobrovoljno dao krv za ranjene u sinoćnjem terorističkom napadu, u kojem je ubijeno najmanje 133 ljudi, a povređeno njih više od 145.

Međutim, posle lekarskog pregleda ustanovljeno je da državljanin Irske ne može biti davalac krvi iz medicinskih razloga, prenosi RT.

Na pitanje novinara kako je odlučio da doputuje u Moskvu samo da bi dao krv, neimenovani irski državljanin je rekao da "ne može da ostane po strani u ovakvoj situaciji".

"Uveren sam da je moja dužnost prema narodu Rusije da pomognem u ovako teškim okolnostima", rekao je čovek.

Čeka se red za doniranje krvi, foto: Profimedia

Medicinski volonter izjavio je za RT da će bolnica Botkina primati davaoce krvi svakoga dana, tokom cele nedelje od osam časova ujutru, kao i da davaoci sa negativnim Rh faktorom neće morati da čekaju u redu.

U međuvremenu ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) izvestila je predsednika Putina da je nakon terorističkog napada privedeno 11 osoba, uključujući četvoricu terorista koji su direktno umešani u smrtonosni napad na Krokus siti hol.

Puna čekaonica davalaca krvi u Volgogradu, foto: Profimedia

Prema saznanjima FSB teroristi su planirali da pobegnu preko rusko-ukrajinske granice i imali su kontakte na ukrajinskoj strani.

U terorističkom napadu u moskovskoj koncertnoj dvorani Krokus siti hol ubijeno je najmanje 133 ljudi, dok je njih više od 145 ranjeno, saopšteno je iz Istražnog komiteta Rusije.

Uzrok smrti uglavnom su rane iz vatrenog oružja, ali mnogi su stradali od opekotina i trovanja dimom. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()