Rusija, Kina i Iran pripremaju zajedničke vojne vežbe u Indijskom okeanu

Zajedničke vežbe mornarica tri zemlje treba da se održe ove jeseni.

22.09.2022. 17:31
  • Podeli:
Putin i ruska mornarica_SPUTNJIK_REUTERS-1663857541282.webp Foto: Sputnjik / Reuters

Rusija, Kina i Iran uskoro će održati zajedničke pomorske vežbe.

Kako je u četvrtak najavio načelnik Generalštaba iranskih oružanih snaga Mohamed Bageri, a prenosi TASS, vežbe će se odvijati u severnom delu Indijskog okeana, a moguće je da će mornarice nekih drugih zemalja da im se pridruže.

To se, kažu u Teheranu, posebno odnosi na Pakistan i Oman, ali i na druge zemlje koje pokazuju interesovanje.

Tačno vreme zajedničkih pomorskih vežbi tri zemlje nije saopšteno. Pričaju samo o jeseni.

Nedavno učestvovali u vojnoj vežbi Vostok 2022

Vojske Rusije, Kine i Irana poslednji put su se sastale pre samo nekoliko nedelja, na ruskom Dalekom istoku.

Reč je o ruskoj vojnoj vežbi Vostok 2022, u kojoj su, pored ruske vojske, učestvovale vojne delegacije Kine, Mongolije, Indije, Kazahstana, Tadžikistana, Azerbejdžana, Jermenije i Belorusije i Alžira. 

Vojnu vežbu su nadgledale vojne delegacije iz niza drugih zemalja, uključujući one iz Irana, Pakistana i Bangladeša.

Rusija i Iran pod sankcijama, Kina u dobrim odnosima sa obe države 

Zajedničke vežbe ruske, kineske i iranske mornarice najavljuju se u trenutku kada je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio delimičnu mobilizaciju u zemlji. 

To bi, prema mišljenju većine analitičara, moglo da dovede do nove eskalacije sukoba u Ukrajini, koja traje već skoro sedam meseci, a u kojoj je Rusija poslednjih nedelja pretrpela gubitke.

S druge strane, Rusija tone sve dublje u izolaciju na međunarodnoj sceni, pa su joj takve zajedničke vojne vežbe potrebne da pokaže da još ima saveznike.

Iran, kao i Rusija, podleže međunarodnim sankcijama, a razlog je razvoj nuklearnog programa u toj zemlji.

Kina, pak, nije pod sankcijama i nije se otvoreno izjasnila na čijoj je strani u rusko-ukrajinskom ratu. Ipak, primetno je da Peking jača svoje strateško partnerstvo sa Moskvom.

Rusija, Kina i Iran nisu u vojnom savezu, Rusija ima 'svoj NATO' CSTO

Inače, Rusija, Kina i Iran nisu u vojnom savezu. Rusija i Kina su članice BRIKS-a, grupe od pet velikih zemalja u razvoju sa brzorastućim ekonomijama, kao i Šangajske organizacije za saradnju.

Iran je na putu da se pridruži obema organizacijama. Nijedan od njih, međutim, nije vojni savez.

Rusija je članica ODKB ili ODKB, kako glasi ruska skraćenica tog vojnog saveza. Pored Rusije, uključuje i Belorusiju, Jermeniju, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan. To je evroazijski vojni savez, po uzoru na NATO.

Ni Iran ni Kina nisu članice CSTO-a.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()