Rusija napala Ukrajinu: Ukrajinskim gradovima odjekuju eksplozije

Svetski čelnici osudili su rusku invaziju Ukrajine, upozorivši Moskvu da Evropu gura u rat

24.02.2022. 10:15
  • Podeli:
rat-u-ukrajini-reuters.jpg

Rusija je u četvrtak ujutro pokrenula vojni napad na Ukrajinu.

U Kijevu i nizu drugih ukrajinskih gradova, kao i na području Donbasa na istoku zemlje, odjekuju sirene i eksplozije. Veliki broj stanovnika Kijeva pokušava da napusti grad.

Prve žrtve ruske invazije kraj Odese i Mariupolja

Ukrajinski i svetski mediji javljaju i o prvim žrtvama ruske invazije na Ukrajinu u blizini Odese i Mariupolja.  

Ukrajinske su vlasti objavile da je ruska vojska u Ukrajinu ušla iz više pravaca. Sa severa ulaze iz Belorusije, verne ruske saveznice, s istoka iz same Rusije, a sa juga iz Krima kojeg je Rusija aneksirala 2014. godine.

Ukrajinska je vojska objavila, prenose svetski mediji, da je oborila pet ruskih aviona i helikoptera. Ukrajina je zatvorila svoj vazdušni prostor.

Zelenski se veče pre obratio ruskoj javnosti na ruskom jeziku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je uvođenje ratnog stanja u zemlji. Ukrajincima je poručio da se ne boje i poručio je da će Ukrajina pobediti.

Veče ranije, Zelenskij je pokušavao da razgovara sa ruskim predsednikom, ali bez uspeha. Zato se obratio ruskoj javnosti na ruskom jeziku, zatraživši da utiče na svoje lidere kako bi sprečili rat u Ukrajini.

Putin pozvao ukrajinske vojnike na predaju

U televizijskom obraćanju u četvrtak rano ujutro ruski je predsednik Vladimir Putin kazao da ruske snage pokreću "posebnu vojnu operaciju" u Donbasu na istoku Ukrajine, gdje se nalaze dvije samoproglašene proruske "narodne republike" – Donjeck i Lugansk, koje je Moskva u ponedeljak uveče priznala kao nezavisne države.

Poručio je da Rusija ne želi da okupira Ukrajinu, već da postupa u samoodbrani. Cilj "mirovne operacije" je, objasnio je Putin, a prenose svetski mediji, "demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine". Ukrajinske je vojnike pozvao na predaju.

Ruska je vojska demantovala tvrdnje da gađa civilne ciljeve. Na meti su joj samo, kažu u Moskvi, vojni ciljevi.

Zapad najavljuje nove sankcije Rusiji

Svetski su čelnici osudili rusku invaziju na Ukrajinu. Glavni general Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Gutereš zatražio je od Rusije da prekine napad na Ukrajinu i vrati se za pregovarački sto. Upozorio je da se Evropa suočava s najtežim ratom od početka ovog veka.

Ruski su napad na Ukrajinu, među ostalima, osudili i američki predsednik Džo Bajden, britanski premijer Boris Džonson i predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen, kao i glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Najavili su uvođenje znatno težih sankcija Rusiji od onih koje su uveli nakon što je Kremlj priznao odcepljene proruske regije na istoku Ukrajine.

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()