Rusija: Nastavak sprovođenja sporazuma o žitu posle istrage i garancija

'Neophodno je sprovesti detaljnu istragu okolnosti pokušaja udara na infrastrukturu i brodove Crnomorske flote u Sevastopolju kao i dobijanja stvarnih garancija od Kijeva o striktnom pridržavanju Istanbulskih sporazuma'

01.11.2022. 18:32
  • Podeli:
brodovi-zito-luke-anadolija.jpg

Ponovno pristupanje Rusije sporazumu o žitu moguće je nakon istrage o napadu na Sevastopolj i bezbednosnih garancija Ukrajine, saopštila je pres služba Kremlja posle telefonskog razgovora ruskog predsednika Vladimir Putin sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

"Neophodno je sprovesti detaljnu istragu okolnosti pokušaja udara na infrastrukturu i brodove Crnomorske flote u Sevastopolju kao i dobijanja stvarnih garancija od Kijeva o striktnom pridržavanju Istanbulskih sporazuma, posebno nekorišćenju humanitarnog koridora u vojne svrhe. Tek nakon toga bilo bi moguće razmotriti nastavak aktivnosti u okviru Crnomorske inicijative", navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi TASS.

Predsednik Rusije je podsetio je i da nije ispunjen drugi deo paketa sporazuma prema kojem je trebalo da se deblokira izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta.

"Predsednik Erdogan je rekao da Turska nastavlja da unapređuje neophodne inicijative svim stranama za rešavanje problema u vezi sa sprovođenjem Istanbulskog memoranduma o snabdevanju žitom", saopšteno je iz kabineta predsednika Turske, prenosi TASS.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je ministar Sergej Šojgu razgovarao o sporazumu o žitu sa svojim turskim kolegom Hulusi Akarom, što je drugi put za dva dana. O nedavnom razvoju događaja u vezi sa produženjem sporazuma o transportu žita kroz Crno more večera su razgovarali i šefovi diplomatija Turske i Rusije Mevlut Čavušoglu i Sergej Lavrov.

Čavušoglu je prethodno saopštio da je potrebno prevazići probleme, kako bi se održala proizvodnja i izvoz žitarica u okviru sporazuma o žitu, postignutog u julu ove godine između Kijeva i Moskve, uz posredovanje UN i Turske, preneo je Rojters.

Rusija je u subotu saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora.

Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, rezultirao je izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()