Rusija nastavlja učešće u sporazumu o žitu

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je dobilo garancije od Ukrajine

02.11.2022. 13:01
  • Podeli:
ukrajina-zitarice3-anadolija-1667229273465.webp Foto: Anadolija

U neobičnom obrtu koji se desio danas nakon višednevne drame o nastavku tzv. Crnomorskog sporazuma o žitu, rusko ministarstvo odbrane danas je saopštilo da je Rusija dobila potrebne garancije od Ukrajine te da nastavlja svoje učešće u ovom sporazumu.

"Ukrajina je dala potrebne pismene garancije da neće koristiti koridor za žitarice u Crnom moru za borbena dejstva protiv Rusije, a one su dobijene uz posredovanje Turske i UN", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenosi RIA Novosti.

Kako je saopštilo ruskom ministarstvo u svom saopštenju, za Rusiju su ukrajnske garancije u ovom trenutku dovoljne.

Rusija je u subotu saopštila da izlazi iz sporazuma nakon što ukrajinske snage napale, prema tvrdnjama ruske strane, ratne brodove ruske crnomorske flote u Sevastopolju kao i na trgovačka plovila koja su obezbeđivala žitni koridor.

Međutim, ruski predsednik Vladimir Putin juče je telefonski razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i tada je rekao da će Rusija ponovo da pristupi sporazumu o žitu nakon istrage o napadu na Sevastopolj i bezbednosnih garancija Ukrajine.

Podsetimo, Ukrajina i Rusija su 22. jula postigle sporazum o deblokadi ukrajinskog žita i daljnji izvoz preko crnomorskih luka, uz posredovanje Turske i UN-a.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()