Rusija označila Borisa Akunjina kao stranog agenta: Pisac optužen za saradnju sa Ukrajincima

Osećam se kao Bin Laden koji je dobio kaznu za nepropisno parkiranje, rekao je Čartišvili pošto je saznao za optužbe

13.01.2024. 15:33
  • Podeli:
grigorij čartišvili, poznat kao boris akunjin - 24 april 2021 - profimedia-65a29e320f621.webp Foto: Profimedia

Rusko Ministarstvo pravde proglasilo je pisca Grigorija Čartišvilija, koji objavljuje pod pseudonimom Boris Akunjin, za stranog agenta zbog toga što "radi za protivničku stranu" u ratu Rusije i Ukrajine.

Pisac rođen u Gruziji i koji živi u Britaniji optužen je da distribuira lažne i negativne informacije o Rusiji i da pomaže u prikupljanju novca za ukrajinsku vojsku, prenosi Rojters.

Oznaka ''strani agent'' nosi, kako navodi britanska agencija, negativnu konotaciju još iz sovjetske ere i obavezuje da se oni koji su označeni kao strani agenti tako navode na društvenim mrežama i u drugim publikacijama.

Knjige Borisa Akunjina, najpoznatijeg po pričama o detektivu iz carskog doba Erastu Fandorinu, već su povučene iz prodaje u Rusiji nakon što su ga vlasti dodale na listu ljudi koje optužuju da su umešani u terorizam ili ekstremizam.

''Pišu da sam danas proglašen stranim agentom. Ja, terorista i ekstremista?! Osećam se kao Bin Laden koji je dobio kaznu za nepropisno parkiranje'', reagovao je Čartišvili na odluku ruskih vlasti na svojim nalozima na društvenim mrežama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()