Rusija pokušava da preuzme kontrolu na Vagnerom; Prigožin: Ne pristajemo

"Šojgu ne može pravilno da upravlja vojnim formacijama", istakao je Prigožin.

11.06.2023. 16:32
  • Podeli:
Jevgenij Prigožin_Vagner grupa_Wagner_Foto Tanjug_Prigozhin Press Service via AP (1)-646231e4c1ac3.webp Foto: Tanjug / Prigozhin Press Service via AP

Osnivač ruske privatne paravojne organizacije "Vagner" Jevgenij Prigožin izjavio je danas da pripadnici te grupe neće potpisati bilo kakav ugovor sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, odbijajući na taj način pokušaje ministarstva da stavi "Vagner" pod svoju vlast. 

Prigožin je rekao da je "Vagner" potpuno podređen interesima Rusije, ali da bi, kako je naveo, visoko efikasna struktura komandovanja grupe bila narušena kada bi se podredila Šojguu. 

"Šojgu ne može pravilno da upravlja vojnim formacijama", istakao je Prigožin.

On je rekao da bi ministarstvo moglo iskoristiti nepoštovanje naredbe kao razlog da se "Vagneru" oduzmu zalihe oružja i municije, preneo je Rojters.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da je Šojgu naredio svim "dobrovoljačkim odredima" da potpisuju ugovore sa ministarstvom do
kraja meseca, korak za koji je rečeno da će povećati efikasnost ruske vojske.

"Ovo će dobrovoljačkim formacijama dati neophodan legalan status", navelo je ministarstvo.

Mere će povećati borbene sposobnosti i efikasnost oružanih snaga i dobrovoljačkih odreda, rekao je zamenik ministra odbrane Nikolaj Pankov.

"Vagner" je maju zauzeo ukrajinski grad Bahmut posle višemesečne bitke u kojoj je stradalo na desetine hiljada ljudi. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()