Rusija predlaže Americi nove datume sastanka o nuklearnom razoružanju

Sastanak bilateralne konsultativne komisije o START sporazumu trebalo je da bude održan u Kairu od 29. novembra do 6. decembra

28.11.2022. 18:47
  • Podeli:
Nuklearna raketa_interkontinentalna balistička raketa_Topol-M_Foto Reuters-1669660202277.webp Foto: Reuters

Rusija je obavestila SAD da će predložiti nove datume za održavanje sastanka Bilateralne konsultativne komisije u okviru Sporazuma o nuklearnom ražoružanju – novi START, rečeno je agenciji RIA Novosti u američkoj ambasadi u Moskvi.

Sastanak bilateralne konsultativne komisije o START-u trebalo je da bude održan u Kairu od 29. novembra do 6. decembra. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je ranije za RIA Novosti saopštilo da je sastanak odložen za kasniji datum.

"Ruska strana je obavestila SAD da jednostrano odlaže sastanak i da će predložiti nove datume za njegovo održavanje", rekao je izvor agencije u ambasadi.

Novi START, koji je stupio na snagu 2011. godine, ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koje SAD i Rusija mogu da rasporede, kao i raspoređivanje raketa i bombardera za njihovu isporuku na kopnu i podmornicama, prenosi Rojters.

Prethodno je, ranije danas, američki Stejt department saopštio da je Rusija "jednostrano odložila" razgovore sa SAD o obnavljanju inspekcija nuklearnog oružja u okviru Sporazuma o nuklearnom razoružanju Novi START.

Vašington je spreman da se u najkraćem roku odrede novi datumi pregovora, prenla je agencija Rojters izjavu portparola Stejt departmenta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()