Rusija preuzima predsedavanje Savetom bezbednosti UN

Predsedavanje će biti na mesec dana

01.04.2023. 14:02
  • Podeli:
rusija_anadolija2-63e0cfc7004f7.webp Foto: Anadolija

Rusija od danas postaje predsedavajuća Savetom bezbednosti UN na mesec dana, a jedna od ključnih tema za razgovor u ovom trenutku biće „efikasni multilateralizam“, rizici u izvozu oružja i rešavanje problema na Bliskom istoku. 

Očekuje se dolazak Lavrova

Kako se očekuje, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov predsedavaće Savetom bezbednosti tokom nekoliko sastanaka.

Očekuje se da će Lavrov doputovati u Njujork krajem meseca, ali je u kontekstu aktuelne napete međunarodne situacije i krize u rusko-američkim odnosima i dalje nejasno kako će se razvijati situacija sa izdavanjem američkih viza ministru i njegovoj delegaciji, prenosi ruska agencija RIA Novosti. 

Planirano je da Lavrov 25. aprila predsedava sastankom Saveta bezbednosti na ministarskom nivou na temu bliskoistočnog pitanja.  

On će takođe predsedavati sastankom Saveta bezbednosti na visokom nivou na temu „Efektivan multilateralizam kroz odbranu principa Povelje UN“ 24. aprila. 

Nisu planirani sastanci o Ukrajini

Kako je ranije izjavio  stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja, za april nema planiranih zvaničnih sastanaka Saveta bezbednosti o Ukrajini. 

Međutim, kako prenosi RIA novosti, vrlo je verovatno da će sastanci o ukrajinskim pitanjima ipak biti održani.

Oko 6. aprila očekuje se neformalni sastanak Saveta bezbednosti UN na kome će se razgovarati o evakuaciji dece iz zone sukoba u Ukrajini. 

Moskva planira da obavesti učesnike sastanka o merama koje preduzima za zaštitu maloletnika od ukrajinskog granatiranja, sprečavanje drugih zločina nad decom i njihovo smeštanje u bezbedna područja.

Za 10. april zakazana je sednica Saveta bezbednosti posvećena temi rizika izazvanih kršenjem sporazuma o regulisanju izvoza vojnih proizvoda. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()