Rusija upozorava: Radioaktivni oblak ide ka Evropi

Kao razlog se navodi uništena municija sa osiromašenim uranijumom

19.05.2023. 15:49
  • Podeli:
radijacija shutterstock-64677e6c45223.webp Foto: Shutterstock

Uništavanje municije sa osiromašenim uranijumom, koju je Zapad isporučio Ukrajini, dovelo je do pojave radioaktivnog oblaka koji se već kreće ka Evropi, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev na sastanku u gradu Siktivkaru u Rusiji.

Takođe je kazao i da je u Poljskoj već zabeležen porast radijacije.

On je ujedno i skrenuo pažnju na to da je predsednik SAD Džo Bajden juče stigao u Hirošimu na samit G7.

"Lideri zapadnih zemalja će pod pritiskom SAD takođe razgovarati o pomoći Ukrajini. Amerikanci su više puta u istoriji tako 'pomagali' zemljama. Ukrajini su takođe 'pomogli' – izvršili su pritisak na svoje satelite i isporučili su municiju sa osiromašenim uranijumom. Njeno uništavanje je dovelo do toga da se radioaktivni oblak uputio u pravcu Zapadne Evrope. U Poljskoj je već zabeležen porast radijacije", rekao je Patrušev.

Kako je dodao, SAD prave i "već koriste hemijsko i biološko oružje, između ostalog i na teritoriji Ukrajine".

Ranije je poljska Državna agencija za nuklearnu energiju demantovala vest o povećanju nivoa radijacije u vojvodstvu Lublin.

Takođe se navodi da je informacija o "povećanoj radioaktivnosti" u Hmeljnickom u Ukrajini lažna. Agencija ističe da nema opasnosti od radijacije.

U međuvremenu, pres-služba ruske službe "Rospotrebnadzor" saopštila je da je nivo radijacije na teritoriji Rusije u normalnim okvirima, te da situacija ostaje stabilna.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()