Rusija: Zapad umešan u napad na Severni tok, SAD: prerano za takve ocene

Danske vlasti poručuju da bi za nekoliko dana mogle "da pošalju odgovarajući tim na lokaciju, koji će najbolje umeti da utvrdi šta se desilo"

30.09.2022. 12:47
  • Podeli:
Gasovod_plinovod_Severni tok 1_Foto Reuters-1664531787341.webp Foto: Reuters

Ruska spoljna obaveštajna služba (SVR) ima informacije koje ukazuju na umešanost Zapada u "teroristički napad" na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2, izjavio je direktor te službe Sergej Nariškin.

"Već imamo neke materijale koji ukazuju na zapadni trag u organizovanju i sprovođenju ovog terorističkog napada", rekao je Nariškin, prenela je agencija TASS. On je dodao da prema njegovom mišljenju, Zapad čini sve da sakrije prave počinioce i organizatore tog napada.

Curenja gasa iz sistema gasovoda Severni tok u švedskim i danskim vodama Baltičkog mora otkrivena su u ponedeljak, a Evropska unija i NATO su izrazili uverenje da je incident rezultat sabotaže.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ocenio da su tvrdnje da Rusija stoji iza sabotaže na gasovodu Severni tok "glupe" i dodao da ruske vlasti ne znaju šta je Džozef Bajden mislio kada je početkom februara poručio da bi se trebalo rešiti Severnog toka 2. Incident na gasovodima Severni tok 1 i 2 treba da se istraži, rekao je on, dodajući da "u teoriji takva situacija zahteva dijalog svih strana kako bi se što pre saznalo šta se dogodilo", ali da do sada "vidimo apsolutni nedostatak takvog dijaloga".

Ruski predsednik Vladimir Putin je u četvrtak curenje gasa nazvao "sabotažom bez presedana" i "činom međunarodnog terorizma".

Prerano je da se spekuliše ko bi mogao da bude odgovoran za incidente na gasovodu Severni tok, ocenio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

"Što se tiče napada - ili oštećenja gasovoda, u ovom trenutku mislim da ima mnogo spekulacija. Ali iskreno, dok se sprovede potpuna istraga, niko sa sigurnošću ne može da utvrdi šta se dogodilo", rekao je Ostin u četvrtak na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Američki ministar odbrane je u sredu o incidentu razgovarao sa svojim danskim kolegom, koji mu je rekao "da bi za nekoliko dana mogao da pošalje odgovarajući tim na lokaciju, koji će najbolje umeti da utvrdi šta se desilo".

"Dok ne dobijemo dodatne informacije ili ne budemo u mogućnosti da uradimo dodatnu analizu, nećemo spekulisati o tome ko bi mogao da bude odgovoran", rekao je Ostin.

Evropska unija, koja sumnja da je reč o sabotaži, istražuje velika curenja u gasovodima Severni tok 1 i 2 ispod Baltičkog mora, prenosi Rojters.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()