Ruski tajkuni pokupovali imovinu stranih kompanija: Kako su sankcije iskorišćene za bogaćenje

Kupci stranih sredstava ne spadaju među najbogatije Ruse i uglavnom su nepoznati van granica zemlje

10.11.2023. 15:11
  • Podeli:
F-YmfYEXUAA6-AU-654e39d6da969.webp Foto: X@vewaclub

 Iako se očekivalo da će ruska ekonomija pasti na kolena zahvaljući odlasku zapadnih kompanija, to je ipak stvorilo neki drugi prostor za rusku poslovnu elitu.

Ta elita je u Rusiji uz popust kupila imovinu i podružnice pomenutih firmi, navodi Blumberg.  

Među kompanijama koje su prodale svoje rusko poslovanje uz značajan popust, Blumberg ističe lanac restorana brze hrane Mekdonalds ili nemačku firmu Henkel.

Mekdonaldsovu imovinu je kupio biznismen Aleksandar Govor.

Henkel je u aprilu ove godine dogovorio prodaju imovine ruskom konzorcijumu firmi za 54 milijarde rubalja.

Servis malih oglasa Avito je kupio holding Kismet kapital grup čiji je vlasnik Ivan Tavrin. Iznos transakcije iznosio je 151 milijardu rubalja.

Prema analitičkoj agenciji AK&M, u 2022. godini i prvoj polovini 2023. godine, strane kompanije prodale su poslove u Rusiji za preko 21 milijardu dolara.

Kupci stranih sredstava ne spadaju među najbogatije Ruse i uglavnom su nepoznati van granica zemlje, ali oni se bave biznisom već nekoliko decenija, kako u sopstvenim preduzećima, tako i sa "poznatim milijarderima", prenosi njujorška agencija.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()