Rusko-američki pregovori održani u Ankari

Neimenovani zvaničnik Bele kuće negirao je tvrdnje portparola Kremlja o susretu direktora CIA i šefa ruske Spoljne obaveštajne službe u prestonici Turske

14.11.2022. 17:40
  • Podeli:
SAD Rusija_zastave_Foto Reuters-1668443853276.webp Foto: Reuters / Arhivska fotografija

Predstavnici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država pregovarali su u Ankari, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, javila je agencija RIA Novosti.

"Takvi pregovori su zaista održani. Inicirala ih je američka strana", rekao je Peskov, prenosi TASS. On je, međutim, izbegao da otkrije teme razgovora.

Prethodno je ruski list Komersant preneo da su ruska i američka delegacija doputovale u Ankaru na pregovore, kao i da se u ruskoj delegaciji našao i direktor Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin.

Neimenovani zvaničnik Bele kuće saopštio je da direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns boravi u Ankari kako bi razgovarao sa svojim ruskim kolegom o posledicama eventualne ruske upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini.

Zvaničnik Bele kuće rekao je da Berns, bivši američki ambasador u Rusiji, ne vodi nikakve pregovore s Nariškinom, preneo je Rojters.

"On ne vodi pregovore niti razgovara o rešavanju rata u Ukrajini", rekao je zvaničnik, dodajući da će Berns pokrenuti pitanje Amerikanaca zatvorenih u Rusiji.

Razgovori zbog košarkašice?

Američka košarkašica i dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje Britni Griner uhapšena je 17. februara na moskovskom aerodromu zbog posedovanja ulja kanabisa u prtljagu, koje je zabranjeno u Rusiji, a osuđena je 4. avgusta na devet godina zatvora.

Njen advokat Aleksandar Bojkov je ranije izjavio da bi Amerikanka mogla biti deo razmene zatvorenika između SAD i Rusije.

Prema rečima zvaničnika Bele kuće, ukrajinske vlasti su pre Bernsovog puta u Tursku bile obaveštene.

Ruska i američka delegacija su se poslednji put sastale u Ženevi 10. januara radi razgovora o bezbednosnim garancijama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()